Wpis z mikrobloga

Gdzie można znaleźć oficjalną listę miejsc, gdzie można zezłomować samochód? Podobno nie można oddać na pierwsze lepsze składowisko, bo można mieć potem problemy przez brak papierów. Obiło mi się o uszy, że jakiś urząd ma udostępniać listę "złomowisk dopuszczonych z pozwoleniami" i takie tam, ale nie potrafię niczego sensownego w google znaleźć oprócz reklam firm prywatnych :/
#katowice #chorzow #gornyslask #motoryzacja
  • 17
@chwed: no właśnie na forach piszą, że nie do końca. Że złomowisko nie miało legalizacji i możesz skończyć z wymogiem opłaty OC, mimo, że samochodu już nie masz - bo nie zostało OFICJALNIE zezłomowane
@RRybak: Najlepiej się zapytać czy stacja ma zezwolenie marszałka województwa i czy wydaje zaświadczenie o demontażu - to powinno być wystarczające.
zlomowanie pojazdow katowice

@bush93: @bigger: no ja wiem, że tak można, ale podobno zdarzają się firmy janusze, co na żyletki potną wszystko, mimo, że niby oficjalnie u nich nie wolno tego robić...
@RRybak: jak nie koniecznie chcesz tam to zawsze mozesz zadzwonic i sie dowiedziec jakie papiery sa nieznedne itp. Sluzbowke zlomowalem ostatnio ale nie pamietam co to tam sie podpisywalo, wazne ze mas dokumenty z samochodu, a babka za Ciebie reszte robi. Grunt ze szybko zalatwione
@chwed: tylko chciałbym odwiedzić złomowiska i dowiedzieć się ile mogę dostać, dlatego zamiast dzwonić po 60ciu, wolałbym obdzwonić tylko te "legalne"..
@Eternit_z_azbestu: taki jest plan, ale wolałbym uniknąć januszy "panie, dam panu 300zł", jak mogę na złomie - nie wiem - 600 dostać..
@Oude_Geuze: Lanosa, niby jeździ, ale nie wiem czy mi się chce użerać z "oglądającymi" przy 20letnim aucie..
@Eternit_z_azbestu: niby reklamy z google pokazują 600zł za tonę, na innych "kalkulator online" pokazuje 300. Dlatego wolałbym rozeznać. Ogłoszenia na OLX nie są darmowe więc trzeba się dobrze zastanowić, żeby nie dołożyć..
@RRybak: moja złomowała kiedyś w Kato starą fiestę. Waga mniej niż 1000kg zdecydowanie, dostała 250zł (tylko dlatego, że był akumulator zamontowany), katalizatora nie było. Długo szukała - każdy mówił jej to samo - max 300zł. 600zł dostał kiedyś kumpel, ale waga ok. 1,5t