Aktywne Wpisy
picasssss1 +1057
Holiday park tego milionera co kazał wały rozkopać w Jeleniej górze. Abstrahując od tego dzbana to kto tam jeździ zdrowy na umyśle xD ni to hotel nie to domek na uboczu, wygląda to jak obóz koncentracyjny.
#powodz
#powodz
Kearnage +639
Witam,
Prowadzę stronę poświęconą okultyzmowi, magii, czarostwu.
Pewna osoba, która do mnie napisała, poprosiła mnie bym stworzył tego ama na wykopie, tak, by wszyscy chętni mogli zadać mi pytania związane z tymi tematami. Ja w wolnych chwilach postaram się na nie rzeczowo odpowiedzieć. Na wstępie, magią zajmuję się od ponad dziesięciu lat. Poprzez zajmowanie się rozumiem zarówno studia teoretyczne, jak i praktykę magiczną.
Mam nadzieję, że obejdzie się bez ateoflamu. :)
zgadnij jak mam na imię mistrzu xDDD
Komentarz usunięty przez autora
Magia jednak ewoluowała wraz z kulturą ludzi. Obecnie możemy wyróżnić coś co Frater U.D. określił mianem Modeli Magicznych. Modele te określają wizję świata operatora, są to: model spirytualny (najstarszy), energetyczny (niewiele młodszy), psychologiczny (całkiem nowy), informacyjny (najnowszy i najmniej mi znany, więc na jego temat nie będę się wypowiadał). W Modelu spirytualnym operator zakłada, ze istnieje w świecie duchów i wykonuje swoje zadania skłaniając je do pomocy. W modelu energetycznym (takim systemem jest np. hinduski system czakr ) adept ma do czynienia z subtelnymi energiami życiowymi (prana, ki, czi, magnetyzm zwierzęcy, odd) i za pomocą tej energii i jej ukierunkowania jego rytuały mają możliwość funkcjonowania. W modelu psychologicznym uważa się, że adept tak naprawdę pracuje w swojej podświadomości i programuje jej przy użyciu odpowiednich archetypów i symboli - w ten sposób wpływając na świadomość zbiorową i realizując swoje cele w świecie rzeczywistym, i tutaj duchy jak i energie są jedynie pewnymi umownymi obszarami psychiki maga.
Jednak nic nie jest w życiu proste. A tym bardziej magia. Dlatego też większość systemów jest tak naprawdę mieszanką modeli. I tak na Haiti wierzy się zarówno w duchy (Loa) jak i energię, którą kapłani (houngan/mambo) mogą gromadzić i używać w trakcie
Komentarz usunięty przez moderatora