Wpis z mikrobloga

@Qrystus: Wolę różnicę koloru, dużo skaczę po systemach i chyba wprowadzę zasadę, że na wszystkich devach, bo na nich najwięcej czasu się spędza - standard kolor, na produkcji złoty lub zielony/fioletowy/czerwony a na prepreodukcji zielony/fioletowy/czerwony.

edit:
Chyba postanowiłem:
Dev - standard
test - zielony
prod - czerwony
  • Odpowiedz
@D3lt4: Mając 3 systemy to spoko. Jak ja mam over 200 systemów w GUI to sporo roboty, choć skryptem edytującym xmla pewnie dałoby się to obejść.
  • Odpowiedz
@Qrystus: Sukcesywnie będę zmieniał. Obecnie mam 47 systemów w GUI, ale pracuję na mniej niż 10. Natomiast mi chodzi o rozróżnienie typów, aby nie sprawdzać konfiguracji na deweloperskim zamiast produkcji itd. Bo niby jest ok, a na zły system patrzę. Nie chcę też co chwilę zerkać w róg.
  • Odpowiedz
@D3lt4: polecam ustawienia gui (wyswietanie kernela dla sesji) oraz GuiXT z aktywnym skryptem. Zamiast zerkac w prawy dolny rog, wszystko jest w lewym gornym. Do tego wszystkie sesje beda opisane z poziomu OSa
  • Odpowiedz
@indiglo: Rzeczywiście pierwsze wersje 7.4 były dość upośledzone w konwertowaniu starych ini na xmla. W tej chwili nie spotkałems się z problememami w standardzie, tzn. instalujesz nowe GUI na stare i sam konwertuje ini na xml-a.

Możesz zawsze odinstalowac GUI >7.4, wyczyścić śmieci w systemie operacyjnym, a następnie zainstalować na świeżo GUI 7.4, oczywiście pamiętając o backupie folderu common.
  • Odpowiedz
@indiglo @D3lt4: podaje kroki aktywacji GuiXT oraz zmiany wyswietlania Kernel'a.
1. SAP Logon: klikamy opcje, w czesci Interaction Design wybieramy Visalization 2, nastepnie zaznaczamy opcje show system name (Window Title).
2. Po zalogowaniu do SAP (dowolny Kernel) klikamy ikone z opcjami graficznymi (ikonka z monitorkiem - 3 kolory) oraz wybieramy "Activate GuiXT". Jest to wbudowane do SAP wiec kazdy z was powinien to miec jezeli uzywacie klienta SAP Logon.
3. Uruchomi sie nowa aplikacja GuiXT ktora bedzie powiazana z logowaniem do SAP (zamyka sie i otwiera wraz z zamknieciem/otwarciem SAP).
4. Konfigurujecie GuiXT Profile (wystarczy darmowy komponent "GuiXT". Standardowa sciezka to dysk C:\ ale mozecie sobie ustawic dowolnie. Polecam materialy szkoleniowe na stronie Synactive.com.
5. W katalogu do skryptow tworzycie plik session.txt a do
zer0corps - @indiglo @D3lt4: podaje kroki aktywacji GuiXT oraz zmiany wyswietlania Ke...

źródło: comment_TyGO4T1KIpkK1GnxqddWy5DYoEk2IdnK.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz