Wpis z mikrobloga

#windows #vista #windowsvista #informatyka #komputery

Mirki, mam problem na 32-bitowym systemie Vista. Otóż sama z siebie przestała działać funkcja "wyszukaj pliki lub foldery". Klikam w nią i nic się nie wyświetla, nic się nie dzieje. Wyłączałem i włączałem usługi Windows Search. Wydaje mi się, że chodzi o opcje indeksowania, ponieważ gdy próbuje w nie wejść to jest tylko napis w stylu "zaraz zostaną wyświetlone opcje indeksowania", czy jakoś tak. No i nic się nie wyświetla. Wyłączałem też funkcje programów Visty związane z indeksowaniem oraz wyszukiwaniem, ponownie włączałem - bez skutku (przy ponownym włączaniu indeksowania strasznie zmuliło kompa, że musiałem wyłączyć ten proces, no ale zafajkowało). Macie jakieś pomysły? Użytkownik laptopa to prosty chłop i jakieś skomplikowane programy do wyszukiwania plików, które bardzo długo wyszukują odpadają.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@drawietz
nie mam niestety żadnej wcześniejszej kopii systemu, żeby zrobić restore
Nie mam teraz laptopa przy sobie, dopiero jutro będę się z nim bawić. Jeżeli w safe mode nie zadziała, to co doradzasz? Tak czysto hipotetycznie :)
  • Odpowiedz
@ziemniac
przywracanie systemu działa na zasadzie, że przywracasz do pewnego zapisanego momentu, tak? ten zapisany moment raczej odpada, bo zostaną utracone ważne pliki związane z pracą właściciela laptopa :/ właśnie bez system restore chciałbym to zrobić
  • Odpowiedz
@gregwald:
Start menu->Panel sterowania->Programy i funkcje->Wlacz lub wylacz funkcje systemu windows

i tam musisz zaznaczyc "Windows Search"
edit: sorry, zauważyłem, że już to robiłeś
  • Odpowiedz
@gregwald: możesz też "odbudować" indeks wyszukiwania:
Otwórz okno Opcje indeksowania, klikając przycisk Start, a następnie polecenie Panel sterowania. W polu wyszukiwania wpisz opcje indeksowania, a następnie kliknij pozycję Opcje indeksowania.
Kliknij przycisk Zaawansowane. Jeśli zostanie wyświetlony monit o hasło administratora lub potwierdzenie, wpisz hasło lub potwierdź.
W oknie dialogowym Opcje zaawansowane kliknij kartę Ustawienia indeksowania, a następnie kliknij przycisk Odbuduj.
  • Odpowiedz