Aktywne Wpisy
Lukardio +96
Mam nadzieje że #marszniepodleglosci zostanie ,,odzyskany" i będą brali wszyscy ludzie niezależnie od wyznawanych poglądów.
#polska #11listopada #lgbt #marszrownosci #patriotyzm #neuropa #4konserwy
#polska #11listopada #lgbt #marszrownosci #patriotyzm #neuropa #4konserwy
rio574 +713
#pdk #rower #kielce #roweremdopracy
@lewactwo: znajomy też tak mówił. W zeszłym miesiącu minęła rocznica od pogrzebu. Samochód jadący 30 km/h wjechał w niego z tyłu, upadł niegroźnie, poza uderzeniem skronią w krawężnik. Zmarł po tygodniu w śpiączce.
Albo o kierowcy co jechał samochodem, zagapił się i uderzył w samochód stojący w korku. Poduszki nie zadziałały, uderzył w kierownicę. Gdyby miał kask...
Ja staram się minimalizować ryzyko śmierci tam gdzie mogę, zapinam pasy, jeżdżę w kasku, a włażąc pod auto blokuje je żeby się nie stoczyło z podnośnika. Pomyśl o najbliższych żeby nie musieli cię później przedwcześnie opłakiwać
Środki bezpieczeństwa stosuje się adekwatnie do ryzyka, a ryzyko urazu głowy podczas jazdy na rowerze w ruchu miejskim jest minimalne - jak już
sorry ale gadasz bzdury. Jeździsz rowerem po ulicy, wśród mocniejszych i większych graczy, z każdnym z nic nie masz szans na wygraną. Pieszy chodzi po chodniku wśród równych sobie, czasem przełazi przez ulicę, ergo ty ryzykujesz więcej.
@lewactwo: a czym się różni rekreacyjna jazda rowerem od rekreacyjnej jazdy na nartach?
Jazda rowerem po ulicy
@lewactwo: mój kolega (kolarz) jeździł bez kasku po mieście. Dopóki sam z siebie się nie w-----ł
http://www.wykop.pl/wpis/11239542/kto-jezdzi-do-pracy-jedynym-prawilnym-srodkiem-tra/
@nikifor: Owszem, wypadki się zdarzają i to jest oczywiste - kto chce to sobie nosi kask i to jego sprawa, ochraniacze też. Ja zamiast kasku wolę jednak mieć pod ręką płaszcz przeciwdeszczowy :)
A lusterko jest super - skręcanie w lewo jest o wiele łatwiejsze, możesz kontrolować sytuację z tyłu bez obracania głowy (co zawsze powoduje lekki skręt
Aha, czyli jak jedziesz do szkoły to nie trzeba się przygotować, a jak byś jechał na wycieczkę to kask byś założył?
życie
@lewactwo: gratuluję, obyś nigdy nie musiał wspominać moich słów.
Gdy pisałem o ryzyku urazu głowy u kierowców, które są większe od ryzyka urazów głowy u rowerzystów to nie
Z drzewem i latarnią też rowrzysta ma mniejsze szanse, niż samochód.
@noelo_cohelo: przecież ja się NIE ŚMIAŁEM. Pisałem ogólnie poważnie, ale ostatecznie jak napisałem nawet wcześniej to jest jego wybór. Ale jakby nie patrzeć to taki człowiek później