Aktywne Wpisy
credenss +645
#zwiazki
Dwie pieczenie na jednym ogniu.
Prowadzę jdg, sam pracuję na siebie nie rzadko po 12h dziennie i na delegacjach. Zrobiłem sobie pierwszy urlop od dwóch lat, na majówkę, całe 7 dni odpoczynku od fizycznej tyrki. I co moja lepsza połowka wymyśliła? Że skoro mam wolne to ułożę jej mamie panele w pokoju. Wykazałem asertywność i w tej chwili mam również wakacje od swojej kobiety oraz teściowej. Szykuje się długi wypad na
Dwie pieczenie na jednym ogniu.
Prowadzę jdg, sam pracuję na siebie nie rzadko po 12h dziennie i na delegacjach. Zrobiłem sobie pierwszy urlop od dwóch lat, na majówkę, całe 7 dni odpoczynku od fizycznej tyrki. I co moja lepsza połowka wymyśliła? Że skoro mam wolne to ułożę jej mamie panele w pokoju. Wykazałem asertywność i w tej chwili mam również wakacje od swojej kobiety oraz teściowej. Szykuje się długi wypad na
Tomek3322 +502
Ten człowiek powinien zostać w jakiś sposób uhonorowany, dzięki niemu w skali kraju zaoszczędzono ileś miliardów PLN na zapewne i tak spartolonej robocie, a wielu ludzi odkryło że ta budowlanka to żadna religia/czarna magia, tylko kwestia nauki.
Sam z Mariem na ekranie obok kładłem płytki w pokoju i zaoszczędziłem wtedy 1500 zł.
#budownictwo #budowadomu #budujzwykopem #januszebudownictwa #mariobudowlaniec
Sam z Mariem na ekranie obok kładłem płytki w pokoju i zaoszczędziłem wtedy 1500 zł.
#budownictwo #budowadomu #budujzwykopem #januszebudownictwa #mariobudowlaniec
Okoń (Perca)
Okres ochronny: brak
Wymiar ochronny: 15 cm
Limit dobowy: 5 kg
Występowanie:
Występuje w wodach do 1000 m n.p.m., zarówno w płynących jak i stojących a także w słonawych wodach przybrzeżnych w estuarium rzek. Młodsze osobniki często tworzą ławice, starsze żyją w niewielkich grupach bądź samotnie.
Opis:
Osiąga do 60 cm długości standardowej i masę ciała do 4,8 kg. Ciało wysokie, bocznie spłaszczone. Łuski małe, ktenoidalne, mocno osadzone w skórze. Pokrywy skrzelowe zakończone ostrymi kolcami, a ich górna krawędź jest ząbkowana. Otwór gębowy duży, przedni, tylna krawędź szczęki sięga do oka.
Grzbiet ciemnoszary do oliwkowozielonkawego, boki jaśniejsze. Na grzbiecie i bokach 5–9 poprzecznych, ciemnych smug, brzuch biały lub wchodzący w czerwonawy kolor o srebrzystym połysku. Pierwsza płetwa grzbietowa szara z ciemną plamą w tylnej części, druga płetwa zielonkawoszara, lekko przezroczysta, płetwy piersiowe żółtawoszare, pozostałe płetwy jaskrawoczerwone. Ubarwienie zmienne w zależności od miejsca przebywania, osobniki żyjące w płytkich prześwietlonych wodach są bardziej jaskrawo ubarwione od tych żyjących w ciemnych, głębokich wodach.
Samce są jaskrawiej ubarwione.
Odżywianie:
Żeruje głównie o wschodzie i zachodzie słońca nie unikając innej pory dnia. Jednym z głównych pokarmów są skorupiaki z rzędu Calanoida Eudiaptomus gracilis . Narybek żywi się planktonem, później ikrą innych ryb (zwłaszcza karpiowatych). Dorosłe osobniki zjadają głównie ryby, np. płocie oraz większe bezkręgowce, np. raki.
Rozród:
Trze się od marca do czerwca na płyciznach. Samica składa od 12 000 do 300 000 ziaren ikry o średnicy 2–2,5 mm, która jest przyklejana do kamieni, zanurzonych gałęzi, roślin wodnych itp. w postaci długich wstęg. Wylęg po 14–21 dniach. Świeżo wylęgłe larwy mierzą 3–6 mm i posiadają jajowatego kształtu woreczek żółtkowy zawierający kroplę tłuszczu, która umożliwia im unoszenie się na wodzie.
Sen ryby:
Okoń europejski zapada w nocy w swego rodzaju „stan głębokiego snu”. W tym czasie przebywa przy dnie zbiornika opierając się o dno płetwami brzusznymi i ogonową. Na ten okres „zwija” swoją płetwę grzbietową. Sen ten jest na tyle głęboki, że nie wytrąci i nie wystraszy z niego nawet jasny snop światła. Po obudzeniu, które trwa przez kilka minut ponownie ją rozkłada.
Metody połowu:
Bardzo chętnie łowiony przez wędkarzy na spinning, spod lodu, z łodzi lub brzegu oraz na żywą i martwą rybę, a także na spławik, grunt i na muchę.
Przynęty: Czerwone robaki, rosówki, martwe rybki, żywe ryby. Rippery, twistery, paprochy, woblery, obrotówki, błystki.
Zanęty: Z reguły w połowie okoni nie stosuje się zanęt.
Zestaw: Gruntowy: wędka gruntowa, może być feeder, żyłka główna 0,25 mm, haczyk numer 10 oraz ciężarek bez podajnika zanętowego.
Spławikowy: zestaw bardzo podobny do gruntowego, ze spławikiem 5 gram.
Spinningowy: wędzisko do 10 gram wyrzutu, od 210 do 270 cm, żyłka 0,16 mm lub 0,18 mm.
Rekord Polski wagowy: 2,69 kg o długości 50 cm złowiony w ciepłym kanale w Gryfinie
Kulinaria:
Ma białe, jędrne, chude mięso z niedużą ilością ości. Najpyszniejszy smażony tylko z solą i pieprzem na maśle.
Niewiele ości międzymięśniowych i tylko w przedniej części tuszy. Nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia.
Im większy okoń tym smaczniejszy. Te, które osiągnęły żywą wagę ponad 1 kilograma są doskonałe pieczone i smażone.Okoń sprawia jedną trudność jeśli chodzi o kulinarne wykorzystanie – ma mocno osadzoną łuskę. Najłatwiej ją usunąć zaraz po złowieniu ryby, albo po kilkusekundowym sparzeniu we wrzątku.
http://durszlak.pl/przepis/okon-na-grillowanym-baklazanie?c=tag&t=ryba-pieczona-w-piekarniku
PS. w pierwszym komentarzu zdjęcie ryby
#wedkarstwo #ryby #fanatycywedkarstwa