Wpis z mikrobloga

Na laptopie mam dwa systemy - Ubuntu i Win10. Jak sformatować dysk SSD tak aby oczyścić dysk ze śmieci z tych dwóch systemów ? Czy wystarczy po prostu ponowna instalacja windowsa, zeby sformatować również tę część dysku na której jest linux ( to przecież inny format plików) ? Proszę o radę :) #informatyka #komputery #linux
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mojnick123: Żadne. Chcę wyczyścić wszystko. Mógłbym tego uniknąc, ale w Ubuntu nie ma opcji typu przywróć do ustawień fabrycznych. Jeśli udałoby mi się przywrócić Ubuntu do stanu świeżości to mógłbym uniknąć całego zamieszania z formatowaniem wszystkiego.
  • Odpowiedz
@davoid: Jak sformatujesz sama partycje z windowsem i tam zainstalujesz swiezy to partycja z linuxem bedzie nieruszona. Ale windows najprawdopodobniej naruszy bootsector i bedzie trzeba kombinowac z grubem czy cus takiego bo mozesz nie miec mozliwosci wybrania linuxa przy starcie
  • Odpowiedz
@davoid: to jaksz chcesz miec znowu oba systemy to najpierw format partycji z windowsem i instalujesz windowsa a pozniej format z linuxem i linuxa jako drugiego instalujesz. w ten sposob powinienes uniknac problemow
  • Odpowiedz