Wpis z mikrobloga

Jak to jest, jak zamawia się coś z #aliexpress #banggood #gearbest na firme, można odliczyć później VAT, który się zapłaciło?

@KrystianEuropejski:

za sama obsluge jako firma zaplacisz wiecej (chyba 25 zeta netto jest w przypadku poczty polskiej). Do tego w przypadku poczty polskiej, wszelka dokumentacje zalatwiasz tradycyjna metoda - wysylajac poczta dokumenty, a nie zalatwiasz sprawy mailem jak osoby prywatne. Kompletnie nie oplacalne dla
  • Odpowiedz
@KrystianEuropejski zamów kurierem dhl zrobią ci odprawę za 70zł (do tego jeszcze VAT za towar) dostaniesz komplet dokumentów (faktura z dhl i zgłoszenie pzc) tylko zadbaj o to żeby przeszło odprawe bo chinczyk na 99% wypisze ze pączka to prezent i 1$ wartości.
Jest też sposób ze przychodzi paczka np poczta nie odprawiana celnie. Wtedy musisz zgłosić się do US składasz czynny żal na piśmie płacisz cło i VAT wraz z
  • Odpowiedz
@zachwiej: Wielkie dzięki za wytłumaczenie. Akurat zależy mi na tym, żeby VAT-u nie płacić, a jak już bym musiał, to żeby jakoś odzyskać (odliczając). Sam nie mam DG, ale moja mama ma. Z tego, co czytam, to nie warto się pakować w zamawianie na firme, bo więcej tym kłopotu, niż pożytku. Zamówiłem chuwi hi12 z gearbestu na osobę fizyczną. Pewnie wyślą bpostem i nie będę musiał płacić VAT-u.
  • Odpowiedz
@KrystianEuropejski: Jak chcesz coś na firmę ściągnąć to musisz:
- założyć sobie w UC numer EORI - taki dla importerów,
- zamawiasz towar,
- musisz dostać jakiś dokument sprzedaży przez nich wystawiony,
- jak zamawiasz DHL (oni to w miarę fajnie ogarniają) to paczka nawet za 1$ wpada na VAT i cło,
- wysyłasz im
  • Odpowiedz