za sama obsluge jako firma zaplacisz wiecej (chyba 25 zeta netto jest w przypadku poczty polskiej). Do tego w przypadku poczty polskiej, wszelka dokumentacje zalatwiasz tradycyjna metoda - wysylajac poczta dokumenty, a nie zalatwiasz sprawy mailem jak osoby prywatne. Kompletnie nie oplacalne dla
@KrystianEuropejski zamów kurierem dhl zrobią ci odprawę za 70zł (do tego jeszcze VAT za towar) dostaniesz komplet dokumentów (faktura z dhl i zgłoszenie pzc) tylko zadbaj o to żeby przeszło odprawe bo chinczyk na 99% wypisze ze pączka to prezent i 1$ wartości. Jest też sposób ze przychodzi paczka np poczta nie odprawiana celnie. Wtedy musisz zgłosić się do US składasz czynny żal na piśmie płacisz cło i VAT wraz z
@zachwiej: Wielkie dzięki za wytłumaczenie. Akurat zależy mi na tym, żeby VAT-u nie płacić, a jak już bym musiał, to żeby jakoś odzyskać (odliczając). Sam nie mam DG, ale moja mama ma. Z tego, co czytam, to nie warto się pakować w zamawianie na firme, bo więcej tym kłopotu, niż pożytku. Zamówiłem chuwi hi12 z gearbestu na osobę fizyczną. Pewnie wyślą bpostem i nie będę musiał płacić VAT-u.
@KrystianEuropejski: Jak chcesz coś na firmę ściągnąć to musisz: - założyć sobie w UC numer EORI - taki dla importerów, - zamawiasz towar, - musisz dostać jakiś dokument sprzedaży przez nich wystawiony, - jak zamawiasz DHL (oni to w miarę fajnie ogarniają) to paczka nawet za 1$ wpada na VAT i cło, - wysyłasz im
http://www.vat.pl/vat-przy-imporcie-z-chin-10356/
@KrystianEuropejski:
za sama obsluge jako firma zaplacisz wiecej (chyba 25 zeta netto jest w przypadku poczty polskiej). Do tego w przypadku poczty polskiej, wszelka dokumentacje zalatwiasz tradycyjna metoda - wysylajac poczta dokumenty, a nie zalatwiasz sprawy mailem jak osoby prywatne. Kompletnie nie oplacalne dla
Jest też sposób ze przychodzi paczka np poczta nie odprawiana celnie. Wtedy musisz zgłosić się do US składasz czynny żal na piśmie płacisz cło i VAT wraz z
@KrystianEuropejski Na firmę żeby coś ściągać jest znacznie trudniejsza procedura!
- założyć sobie w UC numer EORI - taki dla importerów,
- zamawiasz towar,
- musisz dostać jakiś dokument sprzedaży przez nich wystawiony,
- jak zamawiasz DHL (oni to w miarę fajnie ogarniają) to paczka nawet za 1$ wpada na VAT i cło,
- wysyłasz im