Wpis z mikrobloga

Mirki

Na co się zdecydować?

Składam podania na Politechnikę Lubelską - ( podania tutaj już złożone )

- Mechatronika
- Technologia Energii Odnawialnych

Politechnikę Świętokrzyską ( będę się rekrutować po wynikach matur, nie wiem jeszcze w jakiej kolejności )

- Inżynieria danych
- Telekomunikacja i elektronika
- Geologia Inżynierska

Myślę jeszcze nad Uniwerystetem Rolniczym w Krakowie i również Technologią Energii Odnawialnych. Gdzie lepiej owy kierunek wybrać? Politechnika czy Rolniczy? Co byłoby dla mnie lepsze jeśli chodzi o ten kierunek?
W tym roku uruchomiono tam też kierunek Inżyniera Biosystemów gdzie jedna ze specjalizacji to Mechatronika - niby fajne się wydaje ale chemia na pewno byłaby sporym wyzwaniem, biorąc pod uwagę moją wiedzę z tego zakresu.

Żeby siebie nieco określić, to jestem po Technikum Informatycznym, jako rozszerzenie zdawałem geografię bo najzwyczajniej w świecie nieco się tym interesowałem i to lubię. Dodatkowo jestem sporym geekiem i hobbystycznie piszę o Androidzie. Programowanie to nie jest moja mocna strona, więc Infa nie wchodzi w grę, lubiłem z tego kierunku tylko webdev. Co daje największe perspektywy a no najgorsze? Co byście wybrali i dlaczego?

W Kielcach składam na 3 kierunki bo jest jedna opłata 85zł więc why not.

#studbaza #krakow #lublin #kielce #kiciochpyta
  • 29
  • Odpowiedz
@SquashPL nie bierz żadnych innowacyjnych kierunków, bo jest duże prawdopodobieństwo że to raz chwyt reklamowy, dwa że na bank nowy kierunek który dopiero jest tworzony po uruchomieniu więc będziesz królikiem doswiadczalnym. Poza tym po takich kierunkach aby dostać pracę musisz naprawdę być najlepszy i interesować się tym poza uczelnia. Z kierunków na polibudach które mogą Ci dać dobre zatrudnienie ale też gwarantują ciekawe studia to są: automatyka, mechatronika, informatyka, mechanika i budowa
  • Odpowiedz
Jak jesteś dobry to będziesz miał na rynku wzięcie i po Wyższej Szkole Robienia Hałasu w Pścimiu Dolnym.

Uczelnia i wykładowcy to może 20% sukcesu, chyba że chodzi o pracę naukową gdzie potrzebujesz mieć dostęp do bardzo specjalistycznych i drogich laboratoriów (wtedy polecam USA ( ͡° ͜ʖ ͡°), a nie jakieś uniwerki, które ledwo łapią się do top 500 światowych a ostatni noblista jakiego na nich widzieli to
  • Odpowiedz
@SquashPL: Chemia na WIPiE na Rolniczym jest na lajcie do przejścia, jak coś to walisz do mnie i po sprawie. Ja bez żadnej wiedzy, dałem rade, chyba 2 osoby z 50 skończyły z warunkami.
Rolniczy jest taki jednak średni, otwierają te Biosystemy, nikt nic o tym dokładnie nie wie (sam się zastanawiam jako drugi kierunek to brać).
  • Odpowiedz
@SquashPL: Bardzo słaby wydział, a ten kierunek to już w ogóle tam jest prowadzony tragicznie. Brak wyspecjalizowanej kadry (wydział inż. środowiska więc prowadzący specjalizują się w instalacjach wod-kan, wentylacjach, ogrzewnictwie i do odnawialnych wysyłają albo ludzi świeżo po studiach, którzy mało ogarniają albo starsi do dokształcają do prowadzenia zajęć i też nie mieli z tym raczej styczności). Ogólnie brak jakichkolwiek progów na tym wydziale, więc masa roku to takie typowe hehe
  • Odpowiedz