Aktywne Wpisy

szklarskaporeba +638
#korposwiat #pracbaza #big4 Młode roczniki są bardzo śmieszne. Dzisiaj '99 podszedl na open space do managera i powiedział ze albo pierwsze dwa tygodnia listopada będzie mieć wolne a potem home working do końca roku albo jutro rzuca wypowiedzenie xD. Pulsujących zawołam jutro z rozwinięciem sytuacji.

timeofthe +28
#famemma fakty są takie że z pewnością wykopki pisały gorsze rzeczy na 6 obcy czy asku niż połowa oskarżonych na Pandora gate xd obrońcy moralności oglądający patologię. Dziwne że taki wardega nie jest ciśnięty za boobs mana
![[AMA] Paweł Fajdek, pięciokrotny mistrz świata w rzucie młotem](https://wykop.pl/cdn/c0834752/cb6c48282d3c4c70261f8afb5f9fa77e36d122724502ac5937f39f268d049939,q70.jpg)

Mireczki programistyczne, rozważam dosyć poważnie przejście z .NET (aplikacje webowe, full stack developer z przewagą backendu, 3 lata doświadczenia komercyjnego, projekty zarówno zagraniczne jak i z PL, praca na B2B) do Javy. To co mnie hamuje, to że w projektach, które aktualnie robię, jestem jako middle/senior, co wiąże się z określoną kasą. Nie stać mnie (finansowo) na zaczynanie od nowa od juniora. Jak oceniacie możliwość zmiany technologii przy zachowaniu podobnej kasy, co byście polecili poczytać żeby było to możliwie szybkie i łatwe? Czy uważacie (zupełnie subiektywnie), że to ma sens? To co mnie skłania do zmiany, to ilość interesujących ofert pracy - jako .netowiec zwykle biorę co jest, bo wybór nie jest zbyt wielki i na jedną ofertę dla .netowca przypadają 3-5 (zależnie od miasta) oferty dla javowca, więc zakładam, że mógłbym sobie powybrzydzać trochę. Będę szczególnie wdzięczny za opinie osób, które też kiedyś dopuściły się takiej "zdrady" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Mu_H: szczerze mowiac to Java i .NET w zastosowaniach biznesowych jest mocno podobna, pewne koncepcje sa wspolne, wiec nie sadze, zebys musial zaczynac od juniora.
Z drugiej strony w Javie masz duzo wiekszy rozstrzal i mniejszy prog wejscia, wiec zwyczajnie trzeba wiecej juniorow stad i ofert pracy wiecej.
Ale tez nie
Komentarz usunięty przez autora
@Mu_H: a sadzisz, ze w Javie co chwila nowości? ( ͡º ͜ʖ͡º) Chyba nie wiesz, ile jest legacy syfu w tym jezyku, zwlaszcza z czasów gdy .NET nie istnial...
Utrzymanie jest wszędzie, w każdym języku. Po prostu jeżeli ofert pracy w danym języku jest kilka razy więcej, to