@rybak17: dlatego prosiłem o podanie TDP, bo miałbyś rację gdybyś miał TDP w okolicach 24, bo wtedy faktycznie w dużym uproszczeniu wiatrak przy porównywalnym obciążeniu będzie chodził tak samo szybko jak w 15" ( ͡°͜ʖ͡°)
Wiem że 13'' w przeciwieństwie do 15'' ma bardziej energooszczędne nowsze procesory 5 generacji (15'' ma nadal 4 generacji) kosztem wydajności, tylko jedną zintegrowaną grafikę. 13 są też z reguły 2 rdzeniowe a 15 4 rdzeniowe.
@twojamama: Wiatraczki w Macbookach Air (przynajmniej tych z 2015) domyślnie chodzą na 1100 rpm, tak więc W OGÓLE ich nie słychać. Co prawda zaczynają wyć dosyć mocno przy 'hardkorowych' taskach (cięższe gry 3d, kompilowanie apek itd), ale jeżeli masz zamiar przez 12h używać laptopa w taki sposób, jaki napisałeś ("chrome + thunderbird + itunes z muzyką"), to naprawdę polecam, nie zawiedziesz się.
@sharaquss: no właśnie byłem ciekaw czy czasami Air ze względu na "gęstsze upakowanie" nie jest czasami głośniejszy... nawet tak sobie to wmówiłem że stwierdziłem że celuje w MBP który powinien być cichszy... jak to w końcu jest ? Czy PRO zostanie dłużej cichy pod wzrastającym obciążeniem porówbując do AIR ?
@twojamama: Coż, nie mam porównania do MBP, ale to może być prawda, biorąc pod uwagę, że MBP ma osobne wnęki na wlot powietrza, dwa wentylatory zamiast jednego i generalnie jest ciupkę większy. W każdym razie, jak ja korzystam ze swojego Aira (a troszkę się nad nim znęcam czasami ;p), to zaczynam go słyszeć tylko podczas kompilacji jakichś super dużych projektów (powyżej ~1.5 minuty na pełnym obciążeniu CPU, ~100C) lub kiedy
Celowałbym w używkę raczej na poczatek.
#macbook #apple
Wiem że 13'' w przeciwieństwie do 15'' ma bardziej energooszczędne nowsze procesory 5 generacji (15'' ma nadal 4 generacji) kosztem wydajności, tylko jedną zintegrowaną grafikę. 13 są też z reguły 2 rdzeniowe a 15 4 rdzeniowe.
Co prawda zaczynają wyć dosyć mocno przy 'hardkorowych' taskach (cięższe gry 3d, kompilowanie apek itd), ale jeżeli masz zamiar przez 12h używać laptopa w taki sposób, jaki napisałeś ("chrome + thunderbird + itunes z muzyką"), to naprawdę polecam, nie zawiedziesz się.
W każdym razie, jak ja korzystam ze swojego Aira (a troszkę się nad nim znęcam czasami ;p), to zaczynam go słyszeć tylko podczas kompilacji jakichś super dużych projektów (powyżej ~1.5 minuty na pełnym obciążeniu CPU, ~100C) lub kiedy