Wpis z mikrobloga

Mircy z #uk #emigracja przed chwilą gadałam z kolegą, który mieszka w Londynie już X lat i napisał: "Ty lepiej sobie wyrób permit of residence za £65 bo może nie być ciekawie." Ale przecież permit jest dla ludzi z poza EU, więc jak to jest?
  • 25
@anka022100: Z tego co wiem w przypadku wyjścia z UE będą specjalne regulacje odnośnie osób już zamieszkałych i pewnie będą ich obowiązywać stare prawa. Ale nikt do końca tego nie wie. Orientuje się ktoś czy jeśli chciałbym obywatelstwo to muszę mieć residence card 5 lat czy jako obywatel UE wystarczy że mieszkam 5 lat?
@pan_krokodyl: żeby starać się o obywatelstwo musisz posiadać "a document certifying permanent residence" przynajmniej przez 12 miesięcy. Żeby uzyskać taki dokument musi z przebywać/pracować 5 lat. Permanent Residence Card ciebie nie dotyczy no jestes z polszy...
@anka022100 powiedz koledze żeby się w głowę postukał
Brexit nawet jeśli by doszedł do skutku to dopóki nie zrezygnują z uczestniczenia w strefie Schengen nadal masz prawo tu przyjechać i się osiedlić tak jak do Norwegii czy Szwajcarii które w unii nie są. Traktat z Schengen a nie członkostwo w unii gwarantuje Ci wolność osiedlania się w krajach które go podpisały.
Jeśli brexit dojdzie do skutku to same negocjacje opuszczenia unii zajmują
żeby starać się o obywatelstwo musisz posiadać "a document certifying permanent residence" przynajmniej przez 12 miesięcy. Żeby uzyskać taki dokument musi z przebywać/pracować 5 lat. Permanent Residence Card ciebie nie dotyczy no jestes z polszy...

@locheck: nie trzeba tego dokumentu mieć przez 12 miesięcy - jeśli wcześniej było się rezydentem już, czyli przykładowo jest się w UK od 2000 r. to po otrzymaniu tej karty można starać się od razu o
@anka022100 no to bardzo słusznie, ja również :)

Wyrzucać nas stąd nikt nie będzie.

@emesc: wyrzucać nie, ale jak się popieprzy na rynku pracy to związki zawodowe (a może i nawet rząd) mogą wymyślać to i tamto, tak jak to było po drugiej wojnie światowej kiedy nie chciano zatrudniać Polaków i wielu musiało wracać do Polski, choć tam czekały na nich prześladowania. Oby się nie popieprzyło w tej kwestii.
@anka022100: to ich akurat może średnio obchodzić bo tak czy inaczej "stil ur jab" ale nawet jeśli by wyszli z Unii to co się stanie z imigrantami z UE którzy już tutaj są, to tak naprawdę nikt nie wie. Martwienie się jest bezcelowe tak czy inaczej bo żadnego wpływu na ewentualne decyzje mieć nie będziemy a jak się na ma coś wpływu to po co się przejmować?
@patrol798 tylko są w dość problematycznej sytuacji, tych co robią za minimum krajowe muszą trzymać bo lokalesi wolą siedzieć na zasili niż robić za minimum
Dobrych specjalistów też muszą trzymać bo ich brakuje, większość ludzi wybiera studia które będą dla nich raczej zabawą albo myślą o idealnej pracy a nie po prostu dobrym zawodem (tworzenie gier, muzyki itp)
U mnie ostatnio w firmie przy rekrutacji na 8 stanowisk (inż automatyk/elektryk) nie zaaplikował