Aktywne Wpisy
miku555 +355
Fenomenem jest dla mnie to, że praktycznie cała polska historia i kultura napisana jest z perspektywy bogatych elit.
Co oczywiście doprowadziło do ciekawego absurdu: współczesne społeczeństwo, które w zdecydowanej większości wywodzi się z chłopstwa, identyfikuje się obecnie z własnymi oprawcami i wyzyskiwaczami.
#antykapitalizm #historia #kultura #literatura #sztuka
Co oczywiście doprowadziło do ciekawego absurdu: współczesne społeczeństwo, które w zdecydowanej większości wywodzi się z chłopstwa, identyfikuje się obecnie z własnymi oprawcami i wyzyskiwaczami.
#antykapitalizm #historia #kultura #literatura #sztuka
pawelczixd +149
Hej Mirki! Za dwa tygodnie lecę do Londynu na praktyki, będę miał do czynienia głównie z nativami i w związku z tym mam pytanie co robić/oglądać/jak ćwiczyć żeby poprawić płynność mówienia po angielsku. Mam angielski na poziomie B2/C1, ale mam blokadę jeżeli chodzi o porozumiewanie się. Może jakiś fajny zbiór zwrotów, kanał na YT, coś przydatnego?
@mrsiekierka Słuchaj streamerow na Youtube. Oni mówią tak jak się mówi na ulicy a nie w tv
@azzie: w jezyku polskim jest jedno akcentowanie i nie rozni sie ono w zaleznosci od krainy geograficznej. Mamy za to dialekty.
@mrsiekierka
To w dwa tygodnie nic nie poradzisz, po prostu jak pojdziesz na praktyki to przez 2 dni sie obsrasz ze strachu (nieuzasadnionego) a potem przejdziesz do normalnego funkcjonowania. Z tego co piszesz B2/C1 to jest
A jak to nie pomoze to ich zapytaj czy wiedza jak jest po polsku "I'm sorry" i powiedz im zeby