Wpis z mikrobloga

@optoizolator: Używam 1xAlfine8. Dojazdy do pracy - 20km dziennie. W mieście super, szybkie starty ze świateł bo biegi redukujesz bez pedałowania.
Dłuższe wypady też robiłem. Z sakwami po 600-900km. Wszystko działa, na podjazdach też choć na bardziej stromych już brakuje przełożeń. Ale takie 6-8% spokojnie z obciążeniem kręciło.
8 lat minęło i chyba w końcu wymienię bo z 15 000 km na bank zrobiłem (a może i z 20 000). A
  • Odpowiedz
@optoizolator: 116 na tym zrobiłem bez problemu z tym że po raczej płaskim terenie. Zresztą, jak Ci się zakres nie zgodzi, zawsze możesz jeszcze pokombinować z zębatką, to się łatwo wymienia. Moim zdaniem, o ile nie wybierasz się w jakieś mocniejsze góry, nie ma problemu.
  • Odpowiedz
@oko_strusia: @rmikke: teraz przysiadłem do kalkulatora i wychodzi na to, że spokojnie alfine 8 wystarczy by pokryć zakres prędkości 15 do 46 km/h, przy czym mój obecny rower ma zakres 10 do 30km/h - z górki jest za wolno a pod górkę za wolno ( ͡° ͜ʖ ͡°), za to przy wcześniejszej korbie 39/53 miałem zakres od 15 do 39km/h - prawie że identyczny z alfine,
  • Odpowiedz