Aktywne Wpisy
jmuhha +3
Może mi ktoś powiedzieć co spowodowało, że kierowcy tira zarabiają aż 10-12k? ( ಠ_ಠ)
Te towary są ze złota czy jaki h@$:
Te towary są ze złota czy jaki h@$:
Quear +13
smutne ze jakos od 8 lat wiedzialam co chce robic w zyciu i na jaki kierunek isc jednak im blizej tym coraz bardziej mi sie tego odechciewa i wydaje mi sie ze sie nie nadaje w ogole XD to co teraz mi sie wydaje wymarzona praca to chyba tylko speedrun to bezdomnosci albo reszty zycia z depresja ( ͡° ʖ̯ ͡°) pies dla atencji
#medytacja #rozwojosobisty #buddyzm (nie trzeba być buddystą, żeby medytować - może, a nawet powinien to robić każdy - chrześcijanin, ateista, bezdomny, miliarder...)
@JakisTakiNick: Wątpię nigdzie nie natknąłem się na takie "efekty uboczne". Ponadto nie bardzo wiem dlaczego medytacja miała by to powodować, nie widzę mechanizmu. Być może niektóre typy medytacji mogą pogłębiać zaburzenia u jednostek zaburzonych - choć to tylko przypuszczenie
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2191357
@Detmold: W zasadzie chrześcijanie to robią. Długa modlitwa (np. różaniec) nie jest niczym innym jak formą medytacji (podobny mechanizm do medytacji z mantrami). No ale to tak po za tematem.
@JakisTakiNick: tak jak na lekach jest napisane ze moze powodowac w szczegolnych przypadkach zgon
Myślę, że warto też zauważyć zagrożenia które płyną z medytacji, żeby nie przedstawiać ludziom tylko dobrych stron. Choć to jest badanie z 1990 i na niedużej grupie ludzi chyba. Z chęcią bym
więc chyba o tej najbardziej popularnej formie, ale nie jestem pewien czy są duże podobieństwa do popularnej "medytacji skupienia się na oddechu" o której się mowi w kontekście mindfulness.
Cały czas jak mówię/piszę komuś o medytacji to mam wrażenie, że ludzie mają mnie za czuba, ale w sumie
@Detmold: Zależy od rodzaju medytacji. W medytacji z mantrami z tego co wiem za dużo nie obserwujesz. Raczej własnie odciągasz umysł od myślenia, wpadasz w stan niemal transu. Powtarzanie tych samych słów w kółko (modlitwa) działa na mózg tak samo jak jakaś hinduska mantra. Odczucia i myśli to się obserwuje i skupia na nich raczej w innych typach
taka dosyć kontrowersyjna postać. ;)
Jeżeli chodzi o medytację i wiedzę potrzebną do praktyki i zrozumienia to wydaje mi się że lepiej sięgać do źródeł.
Jakoś Ci wszyscy ludzie i wydarzenia opisane tagiem #rozwojosobisty traktuje z dużą dozą ostrożności. Może przez brak jak dla mnie autentyczności w tym co mówią. ;)
Poza tym nie wiem, czy nastawienie "po 3 latach