Wpis z mikrobloga

@Powstaniec: Nie, zdecydowanie nie był aż taki jasny jak ten z listopada 2015. Łódź. Co dziwne nie ma teraz żadnego aktywnego roju. Najbliższe będą Lirydy czerwcowe od 11 czerwca, a potem Bootydy na które się jak co roku wybieram na wieś.
@bloo777: Też jestem w Łodzi, Lumumbowo, okno na zachód - ale niczego nie widziałem (ale siedzę z oczyma wlepionymi w laptop). Bolid jest naprawdę bardzo jasny- ja widziałem raz w życiu takie cudo, w 2007 roku, jak mieszkałem pod Łowiczem - zrobiło się jasno jak w dzień, przeleciał prawie całe niebo. Bolidy nie muszą być związane z żadnym rojem meteorów, ot jakiś zagubiony kamień. Roje meteorów dają meteory lub meteoryty- chodź
@Powstaniec: Dodam jeszcze, że formalnie o bolidzie mowa gdy jasność obserwowana meteoru jest tak duża że przekroczy -4 magnitudo. Dzisiejszy przelot ISSa miał -3,2 magnitudo. Meteor który zaobserwowałem był zdecydowanie jaśniejszy od dzisiejszego przelotu ISSa więc z całą pewnością łapał się już na termin "bolid" :) Gdyby zmrok był już większy, kto wie, może i rozbłysk widocznie by oświetlił obiekty.