No i Barley Wine poszedł w #!$%@?. Najprawdopodobniej zakaziłem go płatkami dębowymi (w siatce). Z braku laku wrzuciłem to do czajnika bezprzewodowego i zagotowałem, ale to oczywiście jest za mało, żeby wybić całą obcą cywilizację żyjącą w drewnie. Zawiózłbym to do znajomych w Czechach (wysoka temperatura zabija bakterie ( ͡°͜ʖ͡°)), ale mam tylko 14 litrów, pewnie z 8-9% alc, więc się nie opłaca. Gdybym zaglądał częściej do piwa, to po zobaczeniu pierwszych objawów wsypałbym cukier i dolał wody - może przynajmniej byłaby z tego whisky. Nic, idę lać to w kanał i przygotować ciężką kąpiel chemiczną dla sprzętu. #piwowarstwo #gorzkiezale #destylacja
@Nemrod: Cokolwiek wrzucasz do fermentora to musisz to w nim utopić. Pływający po powierzchni kawałek mokrej siatki to idealne środowisko dla wszelkiego syfu. A zalanie drewna mocnym alkoholem też nie zaszkodzi następnym razem.
@jcollier: o gurwa o.O to jest tak proste i tak genialne! Dzięki Ci dobry człowieku, spróbuję następnym razem lepiej dociążyć worki, bo gotuje te gónwa po kilkanaście minut, palnik w kuchni hula, żeby powietrze chociaż trochę oczyścić, przy otwieraniu wiadra to normalnie ruchy ninja, a błonka i tak się pojawia.... o ja debil...
Najprawdopodobniej zakaziłem go płatkami dębowymi (w siatce). Z braku laku wrzuciłem to do czajnika bezprzewodowego i zagotowałem, ale to oczywiście jest za mało, żeby wybić całą obcą cywilizację żyjącą w drewnie. Zawiózłbym to do znajomych w Czechach (wysoka temperatura zabija bakterie ( ͡° ͜ʖ ͡°)), ale mam tylko 14 litrów, pewnie z 8-9% alc, więc się nie opłaca. Gdybym zaglądał częściej do piwa, to po zobaczeniu pierwszych objawów wsypałbym cukier i dolał wody - może przynajmniej byłaby z tego whisky.
Nic, idę lać to w kanał i przygotować ciężką kąpiel chemiczną dla sprzętu.
#piwowarstwo #gorzkiezale #destylacja
@Nemrod: EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE MAM NADZIEJĘ, ŻE PRZEJDZIE TA NOWELIZACJA ...( ͡° ͜ʖ ͡°)