Aktywne Wpisy

Quear +3
smutne ze jakos od 8 lat wiedzialam co chce robic w zyciu i na jaki kierunek isc jednak im blizej tym coraz bardziej mi sie tego odechciewa i wydaje mi sie ze sie nie nadaje w ogole XD to co teraz mi sie wydaje wymarzona praca to chyba tylko speedrun to bezdomnosci albo reszty zycia z depresja ( ͡° ʖ̯ ͡°) pies dla atencji
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Borsukii +10

Czesc mireczki, potrzebuje kupic dobry, przemyslowy router do firmy. Mysle nad Juniperem czy Cisco ale takze Mikrotikiem gdyz pasuje mi na nim soft.
Jakies sugestie? nie oczekuje, ze bedzie tanio ale 40k zl na router nie chce wydac. Max 15k.
Potrzebuje bezpieczenstwa przede wszystkim. Latwosc obslugi to wazna lecz nie kluczowa sprawa, RouterOS jest dla mnie intuicyjny.
Dzieki.
Wiadomo że taki cisco zapewne ma dużo większe możliwości o których w 90% nie słyszałeś. Najlepiej gdybyś opisał co dokładnie potrzebujesz.
Interfejs ubnt jest bardzo prosty.
Milo by bylo rowniez miec cos latwego jak RouterOS w mikrotiku ale BEZPIECZENSTWO na szczycie. Nie potrzebuje zadnych nadzwyczajnych funkcji wbudowanych gdyz wszystko z czego korzystam to obecnie biznesowy standard a router ktorego uzywam w tej chwili to domowy Draytek ktoremu bajerow nie brakuje.
Rozwazam Juniper, Cisco i Mikrotik.
Na ccr dużo złego słyszałem jako router brzegowy np. do bgp. Przy takim ruchu i budżecie nie warto iść w mikrotika czy ubnt.
Swoja droga co proponujesz? Cisco? Juniper?
Osobiście nie miałem styczności z routerami tej klasy od cisco czy junipera, dlatego nie doradzę.
Jutro tez zadzwonie do Cisco, zobacze co mi zaproponuja.
Mam switch Junipera EX 4200 i jest swietny... nie tak jak Cisco ale jednak.
10Gbp to bardzo duży wolumen...