Wpis z mikrobloga

Robię sobię gównogierkę w C++ z użyciem SFML. Chciałbym jednak porobić trochę funkcji które potem wykorzystam w tworzeniu- chociażby odległość pomiędzy punktami, przesunięcie na prostej pomiędzy punktami etc.
Jak jest przyjęte tworzyć i trzymać takie funkcje? Po prostu stworzyć folder na jego pliki i trzymać funkcje w jakimś własnym namespace i tyle?
#cpp #programowanie
  • 6
@Leinnan: użyj biblioteki do matematyki wektorowej, w każdej to jest, lepiej nie napiszesz.

Jak chcesz się nauczyć sam to pisać, albo potem wyjdzie coś, czego nie będzie gotowego - to możesz zrobić podfolder w projekcie, albo nawet i bez - po prostu nazwapliku.h i nazwapliku.cpp. Kwestia gustu.

Jak chcesz się bardzo bawić to nawet możesz zrobić oddzielny projekt i budować bibliotekę do nazwa.a (nazwa.o )czy tam nazwa.dll (nazwa.so) ale to jest
@Leinnan: ten Thor to kobyła straszna z tego co patrzę. Kupę różnych rzeczy niezwiązanych z matematyką robi.

Miałem na myśli coś, co tylko ma wektory, macierze, iloczyn skalarny, wektorowy, długość, itp. Jest tego pierdyliard różnych bibliotek. Eigen jest fajny ale dość duży. Może to by Ci podpasowąło?

https://github.com/VMML/vmmlib

Nie trzeba nic linkować - cała biblioteka jest w plikach *.h które inkludujesz i wrzucasz do podfolderu

EDIT: jak patrzę to SFML ma
@tell_me_more: Szczerze mówiąc gdybym celem podczas tworzenia gry byłoby stworzenie gry to brałbym już Thora bo narzut w przypadku gry 2D i tak byłby na tyle niski, że dalej mógłbym spokojnie stworzyć wydajną grę. Ja jednak chcę się trochę więcej nauczyć, ale z drugiej strony taki OpenGL czy Vulkan to za dużo pracy jak dla mnie.