Wpis z mikrobloga

Ogórki małosolne w stalowym garnku.

Mirki, mam pytanie.
Wstawiłem sobie do kiszenia małosolne, ale nie chciało mi się szukać, i zrobiłem je w garnku stalowym, nierdzewnym.
Pokisiły się tak 2 dni, kobiety lamentowały że truciznę robię bo metal, w końcu przełożyły do słoika.
Wyszły smaczne, chociaż ostrzejsze niż zwykle - może od chrzanu, sporo dałem.

I tu pytanie - czy to faktycznie niebezpieczne?
W google niewiele znalazłem w kontekście kiszenia w stali, więcej na temat kwasu mlekowego i stali nierdzewnej.
http://rozanski.li/286/kwas-mlekowy-jako-lek/
Generalnie, to poza tym, że może zniszczyć garnek, o szkodliwości nic nie ma.

Może jest ktoź spod tagu #chemia obsznany z tematem?

#pytanie #ogorki #malosolne #kiszenie #gotowanie
  • 7
  • Odpowiedz