Mam jakiś dziwny problem z dziedziczeniem uprawnień w #activedirectory Użytkownicy posiadają dość obszerne zasoby sieciowe i chcę wymusić dziedziczenie z jednego folderu w którym mam ustawione odpowiednie uprawnienia dla danych userów do wszystkich podfolderów w nim zawartych. Dogrzebałem się do polecenia: **icacls "D:\Dany_folder\*" /q /c /t /reset** ale po przetworzeniu wszystkich plików i folderów pod nim, nadal uprawnienia są różne. W skrócie: mam dolder D:\Danyfolder do którego uprawnienia mają Jan Nowak i Marysia Nowak a w folderze D:\Danyfolder\Akta uprawnienia mają Jan Nowak, Marysia Nowak i Tomek Nowak, chcę zresetować dziedziczenie uprawnień aby podfoldery i pliki w folderze D:\Danyfolder miały uprawnienia dla takich userów jak D:\Danyfolder #informatyka #it #sysadmin
@biczek: Jest ustawionie dziedziczenie z tego folderu, problem w tym, że Tomek Nowak widocznie miał kiedyś uprawnienia do tworzenia podfolderów w tym folderze i teraz jest jako CREATOR folderu D:\Dany_folder\Akta, nie wiem ile folderów tak utworzył w całym drzewie bo jest ich setki i chcę to jakoś posprzątać.
#informatyka #it #sysadmin
@rzeznikmocy: Ustaw uprawnienia na ten folder + zaznacz dziedziczenie, probowales tego?