Wpis z mikrobloga

@tymc: grażyna nie słodź tyle

a dlaczego im normalny cukier nie podchodzi? przecież to z buraka a nie z krowy albo psa

Ksylitol krystaliczny.

Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, glutenu, sezamu, soi, mleka i gorczycy. wat
  • Odpowiedz
@MaddoxX1911: A to nie wiem, ale ksylitol podobno jest zdrowszy bo ma niższy indeks glikemiczny niż cukier. Miałem kumpele co się tym raczyła, nie była żadną weganką, jadła mięcho ale mówiła, że skoro zdrowszy to będzie go jadła. Nie mój pies, nie moje małpy, mi by szkoda było dawać trzy dychy za kilo cukru.
  • Odpowiedz
@tymc: 15-20zł za kilogram ksylitolu. jeśli dużo nie słodzisz to warto. ja używam łyżeczkę dziennie do herbaty. lepszy w smaku, PRZECIWPRÓCHNICZY więc nie ma wyrzutów sumienia pijąć herbatę między posiłkami, zdrowszy też, dobry dla cukrzyków, dobry na trawienie. ogólnie warto.
cukru kokosowego aż tak nie polecam, ale fajny do ciasta, deserów, ewentualnie do kawy, bo nadaje karmelowy posmak. zwykłego cukru nie używam w ogóle, chyba, że gdzieś potrzeba go dużo, wtedy wygrywa ekonomia.
stewia podobnie jak ksylitol, tylko półkę niżej. może nie warto od razu lecieć i kupować jak się nie jest pewnym, ale polecam naprawdę spróbować przy okazji. ksylitol ma smak takiego "lodowego" cukru, taki zimny jest w smaku.

Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, glutenu, sezamu, soi, mleka i gorczycy.
  • Odpowiedz
@parasolki: Tak jak mówiłem, jeśli ktoś uważa za słuszne używanie brzozowego jako zamiennika zwykłego cukru to mi nic do tego jego wolna wola.
  • Odpowiedz