Hello, szukam jakąś bibliotekę #javascript do uzyskania efektu paralaxy. Mam kilkanaście obiektów we tle na całej długości stronie (głównie jakieś minimalistyczne chmurki itp.) które mają sobie śmigać horyzontalnie we tle przy scrollowaniu. Jak dotąd nie robiłem jeszcze czegoś takiego i szukam biblioteki, która się idealnie sprawdza przy czymś takim. Ktoś może coś polecić? Dziękuję :>
@Wyrazisty: Dzięki za lmgtfy, aczkolwiek nie pytałbym gdybym już nie przeszukał. Po prostu wiele bibliotek jest albo za dużych na tego typu rzeczy (ze zbędnymi opcjami typu parallaxa na podstawie pozycji kursora/położenia urządzenia) albo zbyt prosta traktująca jedynie o scrollu wertykalnym. Ciężko też szukać pod hasłami horizontal+parallax, bo wtedy znów znajduje dla stron nawigujących w poziomie, a to też nie o to chodzi. Liczyłem na to, że może ktoś ma sprawdzone
Dla przykładu ScrollMagic - "is also lightweight (6kb when gzipped)". Artykuł ma już rok, ale raczej znajdziesz tam coś dla siebie, daj znać w razie czego:)
Albo zrób tak bez JS ( ͡° ʖ̯ ͡°)
.x {background: url('.jpg') 50% 0 fixed;
background-position: center center;
background-size: cover;
position: relative;
height: px;
margin: 0 auto;
width: 100%;
}
http://beebom.com/best-parallax-scrolling-plugins/
Dla przykładu ScrollMagic - "is also lightweight (6kb when gzipped)". Artykuł ma już rok, ale raczej znajdziesz tam coś dla siebie, daj znać w razie czego:)