Wpis z mikrobloga

Jak to wygląda w końcu z tym #windows10 to wygląda? Jeżeli mam klucz do Windows 8.1 BOX to czy będę mógł go później wykorzystać przy czystej instalacji Windows10 jeżeli w między czasie nie zrobiłem aktualizacji Windows 8.1 -> Windows 10?

#windows #windows8
  • 11
@Drakalen: No właśnie dość ciekawe bo wrzuciłem sobie dla testu na maszynę instalkę windows 10 i wykorzystałem klucz (8.1) który nie był nigdzie wykorzystywany i nie wywaliło żadnego błędu z kluczem. Zobaczymy za parę minut co w informacji o aktywacji będzie napisane.
@cris21: @Drakalen:
No i aktywował bez problemu. Specjalnie przy wpisywaniu klucza jeszcze zrobiłem w nim błąd żeby nie było że Windows przyjmuje wszystko jak leci a później męcz się z licencją i kluczami podczas działania systemu. Teraz jeszcze spróbujemy manewru na innym sprzęcie bo ten miał już Win10 na innym kluczu więc jest możliwość że może sobie olał aktualny klucz i wziął stary po fingerprincie sprzętu (ale raczej mało prawdopodobne)
@lisek: pół na pół. Jeśli masz instalkę od razu z listopadowym updatem (10586) to możesz odpalić instalację i użyć klucza z w7/8.1, zainstaluje się bez problemu, tyle tylko że upgrade'owany system przypisuje się do sprzętu więc jak ci się płyta główna zepsuje po 29 lipca to tyle z systemu miałeś. Do 29 lipca możesz instalować w10 na podstawie klucza z 7/8.1 gdzie ci się podoba.