Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
AlienFromWenus +10
Dlaczego faceci muszą być tacy agresywni, bez emocji, empatii i człowieczeństwa? Zero ludzkich odruchów, tylko maszyny, którym nadrzędnym celem jest zarabiać hajs, bo nie liczy się dla nich być, tylko mieć, i to nie dla siebie, ale by pokazać się innym, że jest lepszy. Pieprzony wyścig szczurów. Na co to komu? Rywalizacja w imię czego? Tylko coraz lepszy telewizor, samochód, zamiast skupić się na budowaniu szczęścia na rzeczach niematerialnych.
Trudno dziś przez
Trudno dziś przez
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Idea jest taka, że zamiast zastosować transformator z kilkoma odczepami chcę zrealizować zasilanie na przetwornicach impulsowych. Przedostatnia przetwornica ma działać trochę jak przełączanie uzwojeń w trafie tak, że napięcie na jej wyjściu będzie od 2V wyższe niż nastawione, a gdy zasilacz przejdzie w tryb CC ma ona utrzymywać tę różnice napięć. Dzieki temu nie będzie trzeba stosować ogromnego radiatora do chłodzenia tranzystorów. Problem polega na tym, że nie wiem jaki układ mógłby coś takiego zrealizować. Pogrzebałem w datasheetach i zwykle tego typu generatory PWM wymagają sprzężenia zwrotnego gdzie wyjście jest połączone z wewnętrznym komparatorem przez dzielnik napięcia przez co Vout jest ustawione na stałą wartość. Jak sterować pracą takiej przetwornicy by płynnie zmieniała napiecie?
#elektronika #elektronikadiy
To sprzężenie zwrotne zwykle ma dzielnik rezystancyjny i musiałbyś ten dzielnik regulować, wydaje mi się.