Wpis z mikrobloga

Noszę się z zamiarem złożenia zasilacza regulowanego 18V 5A max.

Idea jest taka, że zamiast zastosować transformator z kilkoma odczepami chcę zrealizować zasilanie na przetwornicach impulsowych. Przedostatnia przetwornica ma działać trochę jak przełączanie uzwojeń w trafie tak, że napięcie na jej wyjściu będzie od 2V wyższe niż nastawione, a gdy zasilacz przejdzie w tryb CC ma ona utrzymywać tę różnice napięć. Dzieki temu nie będzie trzeba stosować ogromnego radiatora do chłodzenia tranzystorów. Problem polega na tym, że nie wiem jaki układ mógłby coś takiego zrealizować. Pogrzebałem w datasheetach i zwykle tego typu generatory PWM wymagają sprzężenia zwrotnego gdzie wyjście jest połączone z wewnętrznym komparatorem przez dzielnik napięcia przez co Vout jest ustawione na stałą wartość. Jak sterować pracą takiej przetwornicy by płynnie zmieniała napiecie?

#elektronika #elektronikadiy
Janusz_Radek - Noszę się z zamiarem złożenia zasilacza regulowanego 18V 5A max. 

I...

źródło: comment_8UhH4HCHvoMBHJZ970C0h1obCXSQOfMf.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Chodzi dokadnie o to jak sterowac generatorem pwm zeby zmienial wypełnienie w zaleznosci od tego jakie napiecie daje LM317 i LM337 na wyjscie tak by Vin LM-ów było o 2V wieksze niż Vout. Nie chce zmuszać tranzystorów do wytracania 90W, a nie chce mi się zamawiać transformatora z 10 odczepami.
  • Odpowiedz
@Janusz_Radek: Czyli z przetwornicy impulsowej chcesz produkować napięcie, które będzie już dokładnie stabilizowane stabilizatorem liniowym, tak?

To sprzężenie zwrotne zwykle ma dzielnik rezystancyjny i musiałbyś ten dzielnik regulować, wydaje mi się.
  • Odpowiedz
@Janusz_Radek: jeśli masz dostęp do wejścia Vref i możesz je podać z zewnątrz, to miałoby to sens, ale... pytanie, skąd brać Vref o prosto regulowanej wartości, a jednocześnie niezależne od Uwy? No chyba, że zrobisz skokowo zmieniane Uwy przetwornicy. Czy to w ogóle chcesz sterować? Prosty potencjometr zadający napięcie, czy jakieś zaawansowane układy typu procek/enkoder? Bo jeśli to drugie, to Vref mogłoby schodzić z procesora (z DAC, choćby prostej drabinki rezystorowej,
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Tak, w tym ukadzie Vref wychodzi na zewnątrz. Nie jest istotna co będzie porównywać napięcia i sterować układem. Wazne jest czy np. sterowanie przez modyfikacje napiecia na wejsciu nieodwracającym komparatora podczas pracy przetwornicy nie grozi jakimś dziwnym i nieporządanym zachowaniem układu, czy bedzie można to robić w pełnym zakresie i z jaką szybkością. Dobrze by było znaleźć rozwiązanie sprawdzone najlepiej przetwornicę która ma mozliwość 'zewnętrznego' sterowania wypełnieniem sygnalu pwm. Jestem
  • Odpowiedz