Wpis z mikrobloga

Mirki, podpowie ktoś czy z tego dysku coś jeszcze będzie, czy lepiej wywalić go na śmietnik? Udało mi się zgrać z niego wszystkie dane, ale zawieszał się podczas zgrywania (potrzebne było wielokrotne resetowanie pc) i potrafił się nagle "odłączyć", czyli partycje w windowsie znikały.
#smart #hdd #dyski i może #komputery
Adrian_ - Mirki, podpowie ktoś czy z tego dysku coś jeszcze będzie, czy lepiej wywali...

źródło: comment_q3wIESfg2b7ctPdFX0G9dFrgvom3AteH.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DennisRozrabiaka: Dzięki. Dysk ma prawie 10 lat, więc czego się spodziewać :) dobrze, że udało się zgrać dane, chociaż na szczęście niczego aż tak ważnego tam nie miałem. Wymontuję go przy najbliższej okazji, a póki co niech się kręci pusty
  • Odpowiedz
@Adrian_: Ten drugi nie sypie błędami, tylko dwa błędy CRC, ale te mogą wynikać nawet z problemów z kablem. Sprawdź jeszcze na crystaldiskinfo/HD Tune i ewentualnie możesz wyzerować dysk i sprawdzić czy będzie ok. Jak nie masz problemów to skopiuj najważniejsze dane i używaj dalej ale już odkładaj kasę na nowe.
  • Odpowiedz
@Oinizrum: Rozumiem, że też piszesz o skanie, tak jak @DennisRozrabiaka ? Jutro sprawdzę, backup większości mam - nauczyłem się, gdy dysk przenośny pociągnięty za kabel spadł mi na podłogę ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale szkoda byłoby stracić całą resztę. Dziękuję wam jeszcze raz za rady :)
  • Odpowiedz
@Adrian_: Skan, jak wykryje bad sectory to zerowanie - wszystkie sektory dysku są nadpisywane zerami. Potrafi to naprawić bad sectory logiczne. Można też później zrobić remapowanie jeśli bad sectory będą dalej, dysk wtedy omija uszkodzone miejsca i jakiś czas jeszcze pociągnie, ale jeśli bad sectory są fizyczne to z czasem pojawią się nowe.
  • Odpowiedz