Wpis z mikrobloga

Posiada ktoś z was stację pogodową WS0289BL-15 lub podobną z #biedronka ?

Mam problem z zasilaniem. Odbiornik (stacja) ma w sobie dwie baterie AAA od nowości, baterie, które były dołączone do produktu. Jednak nadajnik zjada baterie po ok tygodniu. Też wchodzą dwie baterie AAA. Urządzenie mam pół roku, w nadajniku wymieniałem baterie już pierdyliard razy. Czy to problem mojego urządzenia, czy to normalne dla tego urządzenia?

No i pytanie do #elektronika - czy da się przerobić urządzenie w prosty sposób żeby:

1. Odłączyć wyświetlacz z nadajnika żeby zjadało mniej baterii (nie psując nadajnika)- na cholerę tam wyświetlacz, żeby komary widziały jaka jest temp?
2. Zamiast baterii w nadajniku podłączyć go na stałe do odbiornika. Do tego pkt. 1, może będzie zjadać mniej baterii. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Zachciało się bezprzewodowych bajerów. Nigdy więcej czegoś takiego z biedry.
Traviu - Posiada ktoś z was stację pogodową WS0289BL-15 lub podobną z #biedronka ?

...

źródło: comment_mTHeGUQ270wVTtpFSc40IpeFEQzZ2xb1.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dodam, że myślałem, że to przez niskie temperatury spada szybko napięcie. Teraz zostawiłem nadajnik z nowymi bateriami w pokoju i padły po 6.5 dnia. :(
  • Odpowiedz
@Traviu: Imo wadliwe urządzenie masz, dwie baterie AAA to wcale sporo energii. Wywalenie wyświetlacza raczej nic nie da, bo lcd prawie prądu nie biorą (mój zegarek na biurku ma o wiele większy i na dwóch AAA działa kilka lat).
  • Odpowiedz
@Traviu: Nie mam takiej stacji, ale definitywnie coś z twoją nie halo. Możesz nadajnik przerobić na zasilanie sieciowe, potrzebny ci zasilacz 3,3V albo jakiś samodział, np. zasilacz 5V i regulator LM1117 na napięcie 2.5 lub 3.3V
  • Odpowiedz