Wpis z mikrobloga

#pc #komputery #windows #format

Potrzebuję zrobić formata, a nie mam dostępu do napędu DVD. Mam dysk przenośny a na nim 2 partycje - jedna NTFS, druga FAT32. Wiem, że można zrobić bootowalny dysk USB z systemem (np. programem Windows 7 USB/DVD), ale moje pytanie jest takie - czy nie będzie problemów przy bootowaniu jeżeli na dysku mam 2 partycje?
  • 6
  • Odpowiedz
@rzezol: z tego co kojarzę to przy robieniu bootowalnego pendrive'a/dysku USB wymagany jest format nośnika, w Windows 7 USB/DVD widziałem tylko opcję wyboru całego nośnika, ale może ktoś kto to robił z podzielonym dyskiem będzie wiedział na pewno.
  • Odpowiedz
@rzezol: podepnij po prostu i spróbuj z niego wystartować kompa.. nawet jak nie masz na nim bootowalnego systemu postawionego to Ci wywali błąd rozruchowy, ale będziesz widział czy się w ogóle da :P
  • Odpowiedz
@rzezol: u mnie z pendrive'a bootowało Windowsa ale nie chciał się zainstalować (po sformatowaniu dysku hapał jakimś błędem, że nie może zainstalować systemu na tej partycji), dopiero nagranie na płytę pomogło, także bym uważał. :P
  • Odpowiedz
@knysha: Nie do dysku twardego, tylko na tym dysku przenośnym mam 2 partycje - chcę sformatować do bootowalnej tylko jedną a na tej drugiej pozostawić dokumenty.

@Konalio: To ciekawe - u mnie teraz ten program w ogóle nie wykrywa dysku przenośnego - jest tylko A:\, a ja przecież stacji dyskietek nie mam...

@karga: Dziwny sposób, ale zobaczę ;)

@rudy2007: OK, dzięki za ostrzeżenie.
  • Odpowiedz
@rzezol: z pendrive'a bezproblemowo wiele razy instalowałem win7.. użyj programu win2iso, ale on Ci sformatuje cały dysk, a nie tylko partycję..

osobiście wątpię żeby się dało z partycji ruszyć.. musi to być jakiś nośnik danych ;P

nie masz od kogo pena pożyczyć? ;)
  • Odpowiedz