#studbaza #elektronika #wzmacniacz Prosiłbym o małą pomoc. Nie jestem specjalistą z elektroniki, ale musze napisac sprawko. Mam taki układ, który sobie podpisałem jako filtr dolnoprzepustowy, jednak jego charakterystyka zupełnie na to nie wskazuje.Za to mam innym którego charakterystyka wygląda na książkową charakterystykę filtru dolnoprzepustowego. O co chodzi?
na chłopski rozum widać że Twoja charakterystyka jest w miarę ok. zaczyna tłumić coraz większe częstotliwości. zauważ że na Twoim "książkowym" wykresie na osi X masz skale logarytmiczną...
@Szkodzik: ja tego w oóle nie widze, i co gorsza nie mogę znaleźć z internecie niczego, co by mi pomogło to zobaczyć. Tak to jest, jak się ma laborki bez wykładu.
@Szkodzik: gdzie widać, że cokolwiek tam się dzieje? Ja tu widze prawie liniowy wykres, prawie, bo widać, że coś tam zaczyna się spłycać od 400 Hz, o to chodzi?
@majas: a ty masz zrobić ten układ czy o co chodzi? tutaj (na twoim rysunku) masz filtr pasywny i wzmacniacz operacyjny, można jeszcze zrobić aktywny, albo dwustopniowy
@majas: bo charakterystyki filtrów rysuje się w skali półlogarytmicznej. Zamień OX na logarytmincza i wtedy powinieneś zobaczyć prawidłowy książkowy wykres. Może nie wyjść dokładnie, bo skończyłeś pomiary przy zbyt niskiej częstotliwości.
@dreaper: nie nie, robiłem to na zajęciach, i teraz musze sprawko napisać z tego. @miszczo997: Ok. Tak zrobiłem, tak jak przy tym drugim wykresie. No ogólnie to wciąż niewiele widać, ale skoro jest ok, to coś tam napiszę. Dzięki za pomoc.
Wpis z mikrobloga
Skopiuj link
Skopiuj link