Wpis z mikrobloga

@Pabick: W sumie od 2 lat próbuje coś złożyć, ale bez rezultatu. Znalazłem taki zestaw za 50zł, ale wolałem się dopytać czy warto, bo jedynego AMD w życiu miałem to był Duron.
@Kokos: Raczej tak do 2002-2003 roku. Do gier od 2005 już mam w miarę kompa
@saper_vodiczka: Moja wiedza o Ubuntu jest dość mała, choć z ciekawości zainstalowałbym 6.60LTS, bo mam na płycie
  • Odpowiedz
@Pabick: W zestawie jest 20, ale raczej wsadzę tam z czasem dodatkowo 40Gb, ale to jak wyratuję starą 250 Gb, która ma lecieć do PS2.
@Kokos: Raczej DOSowych gier będzie mało, z tego co kiedyś kojarzę, był jakiś program który obniżał taktowanie procka
  • Odpowiedz
@Baero: Karta graficzna na pewno zbyt nowa, dojeb np 3dfx Voodoo2. No chyba, że dla ciebie "stare gry" to takie wydane po 2000r, ale do takich W98 nie ma sensu używać. Do DOSowych natywnie się nie nada, zbyt szybki sprzęt.
  • Odpowiedz
@Baero: Najlepiej 1GB ale 512 MB też da radę. O ile dobrze pamiętam to taki sprzęt do 2 GB RAMu obsłuży ale sprawdź to jeszcze. Generalnie im więcej RAMu tym lepiej. Upewnij się też czy kości mają odpowiednie taktowanie (zależnie od płyty głównej). Dobrze jest też dać po 2 lub 4 kości identyczne kości (w zależności od ilości slotów). Wtedy ram będzie pracował szybciej. Znacząco przyspieszysz taki komputer jak zamontujesz kartę
  • Odpowiedz
@Baero: @Kokos: Jak dosowe gry będą działały za szybko albo nawet się nie odpalały (przez Runtime error at 200, częsty błąd przy odpalaniu dosówek na zbyt szybkim sprzęcie).
To jest coś takiego: http://www.cpukiller.com/ choć na czystego dosa nie pomoże. Tak samo bez wspieranej przez te gry karty dźwiękowej nie będzie dźwięku więc i tak zostaje chyba dosbox.

Chyba taki komp z win98 to dobra rzecz na gry zbyt nowe na
  • Odpowiedz
@biskup2k: raczej kompa nie będę podłączał pod neta, więc nawet antywirusa nie chce instalować. Głównie chce odpalać gry, które dobrze działały na W98 tj. NFS Porsche. Do gier dosowych chce złożyć jeszcze kompa, ale dopiero jak znajdę tanio płytę pod Slot 1. Mam już Celerona 266MHz i S3 Virge 1MB, 128MB Ramu wiec do DOSa powinno byc ok.
  • Odpowiedz