Na końcu listu który otrzymałem od niego pojawia się tajemnicza szachownica, od razu wpadło mi do głowy że pewnie to jakaś tajna wiadomość tylko dla kumatych ( ͡°͜ʖ͡°) ale jako że nie miałem zbytnio czasu i energii aby ją rozszyfrowywać zostawiłem ją sobie na później, co mireczkowi dało się w znaki i zwątpił w moje zdolności logicznego rozumowania.
Teraz w ten piękny dzień święta pracy, przyszła pora na rozwiązanie zagadki...
Patrząc na zaszyfrowaną wiadomość od razu pierwszym skojarzeniem było: binarka Spisałem więc wszystkie komórki do kodu binarnego (co troche mi zajęło) przez co uzyskałem coś takiego.
Kolejnym etapem była próba przekonwertowania tej binarki do tekstu ASCII. Okazało się to dobrym strzałem bo uzyskaliśmy ciekawie wyglądający łańcuch znaków ( ͡°͜ʖ͡°)
Uzyskany ciąg z charakterystycznymi znakami równości na końcu od razu skojarzyłem z base64. Nie czekając dłużej odpaliłem przeglądarkową konsolę i wrzuciłem nasz podejrzany łańcuch znaków do funkcji dekodującej.
Część z mirków obserwujących tag być może pamięta moją #wykopaczka którą otrzymałem od @m_i_n
Na końcu listu który otrzymałem od niego pojawia się tajemnicza szachownica, od razu wpadło mi do głowy że pewnie to jakaś tajna wiadomość tylko dla kumatych ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale jako że nie miałem zbytnio czasu i energii aby ją rozszyfrowywać zostawiłem ją sobie na później, co mireczkowi dało się w znaki i zwątpił w moje zdolności logicznego rozumowania.
Teraz w ten piękny dzień święta pracy, przyszła pora na rozwiązanie zagadki...
Patrząc na zaszyfrowaną wiadomość od razu pierwszym skojarzeniem było: binarka
Spisałem więc wszystkie komórki do kodu binarnego (co troche mi zajęło) przez co uzyskałem coś takiego.
Kolejnym etapem była próba przekonwertowania tej binarki do tekstu ASCII.
Okazało się to dobrym strzałem bo uzyskaliśmy ciekawie wyglądający łańcuch znaków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Uzyskany ciąg z charakterystycznymi znakami równości na końcu od razu skojarzyłem z base64. Nie czekając dłużej odpaliłem przeglądarkową konsolę i wrzuciłem nasz podejrzany łańcuch znaków do funkcji dekodującej.
A to: co uzyskaliśmy ostatecznie
Tak więc wielkie dzięki Mirku jeszcze raz za ciekawą paczkę (i oczywiście mądre słowa).
Niech ci to @m__b w rogalach wynagrodzi (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)