Wpis z mikrobloga

Co myślicie o takim sposobie na systematyczne oszczędzanie dla osoby, które jest w stanie poświęcić max. kilka godzin tygodniowo na zarządzanie środkami? #pytanie #oszczedzanie #inwestycje #finanse

Oszczędności: 30% miesięcznej pensji

Alokacja tych środków:

50%: najwyżej oprocentowane lokaty (objęte gwarancją BFG) + obligacje
15%: fundusze oszczędnościowe
15%: kruszce (głównie złoto)
10%: akcje
10%: eksperymenty (kryptowaluty, etc.)
  • 11
@AdamZz: łatwiej bo wystarczy wybrać odpowiadające ci ryzyko / strategie i resztę zrobią za ciebie. taniej jeśli chodzi o dywersyfikacje i transakcje które nie kosztują nic. poza tym na pewno wiesz jaki wynik zrobiła giełda w zeszłym roku w Polsce. ja mam strategie aktywną właśnie gdzie większość pieniędzy jest w akcjach i za zeszły rok wykrecili +3%, wg mnie to bomba. poza tym bezkosztowe prowadzenie rachunku też dużo robi bo zyski
@ruchliwy: Słyszałem o tej teorii. A czy nie jest tak, że pewne 3-4% można bezpieczniej wyciągnąć, co miesiąc-dwa przenosząc środki między najlepszymi lokatami? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@AdamZz: Przy takim okresie inwestycji to imho najlepiej inwestować w ETF na index S&P 500.

Dlaczego? Ano dlatego, że wartość tego indeksu rośnie nieprzerwanie od 1789 roku i można liczyć średnio na stopę zwrotu wynoszącą 6+%.
@AdamZz: Masz linka do wykresu - http://stooq.pl/q/?s=^spx&c=mx&t=l&a=lg&b=0
Nawet kryzys giełdowy w 2008 za bardzo nie zaszkodził, ponieważ giełda jest już warta jakieś 3 razy tyle. Gdybyś jednak zainwestował od razu przed kryzysem to i tak miałbyś jakieś 40% więcej.