Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Czy typowy Web Developer(HTML5, CSS3, JavaScript) będzie zarabiał dużo mniej niż typowy Java Developer(Spring&Hibernate)?

#programowanie #programista15k

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( http://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: XYZ
Po co to?
Dzięki temu narzędziu możesz dodać wpis pozostając anonimowym.
  • 20
@AnonimoweMirkoWyznania: Myślę taki takim typowym WebDeveloperem może zostać byle osoba która się postara i posiedzi wystarczy że ogarnie technologię która nie jest taka trudna (HTML & CSS) a jak chodzi o taka Javę to tam jest do nauczenia dużo więcej i wydaje mi się że jednak są to rzeczy dużo trudniejsze i bardziej rozbudowane niż Front End.
Dlatego różnice w zarobkach na pewno będą pewnie na poziomie ~2,3 tyś zł
@kisi3l: oczywiście, że tak. Node.js na backend, javascript z jakimś frameworkiem na front-end i jesteś w stanie napisać bardzo poważną aplikację. Powiem więcej - za kilka lat większość aplikacji webowych będą pisane w takich kombinacjach.
@kisi3l: Chciałbym kiedyś zobaczyć (wiem, marzenie ściętej głowy) taki prawdziwy pojedynek Node.js vs Spring Boot.
Tylko nie jakiś gunwoscenariusz benchmarka typu ile uzyskasz odpowiedzi na sekundę z gołym JSONem typu { msg: "no elo" }.
API z wieloma rolami, powiedzmy klient, pracownik, kierownik, admin, właściciel. Zabezpieczenie każdej metody/mappingu w API osobno. Użycie NIO.
Jeżeli chodzi o bazy: zarządzanie transakcjami, connection i statement pooling.
Cachowanie in memory z pełnym cache integrity.
@lerner: Zgadzam się z Tobą w 100%. Dodałbym może jeszcze kategorię systemów low-latency, czy możliwości debugowania.

Jak długo w świadomości ludzi będzie zawarte przeświadczenie, że 'aplikacje' pokroju Wypoku, fotki.pl, czy demotywatorów to 'poważne aplikacje webowe', tak długo będą padały stwierdzenia, że Node.js jest świetnym rozwiązaniem jako back-end.
@kisi3l: Widze nawiązanie do mojego komentarza ale niestety wykop czy fotka.pl to gówno stronki a nie poważne aplikacje webowe i nigdy bym nie stwierdził że to aplikacje webowe. W poważnych aplikacjach na backendzie używa się c# albo javy aleee... Node całkiem niezłe się rozwija i w przyszłości możliwe ze będzie całkiem niezłym rozwiązaniem druga sprawa ze tak naprawdę nie liczy się narzędzie tylko kto go używa i wszystko da się zrobić.