Dzień dobry Mirko! Muszę zrobić zapis działania w ONP na drzewie binarnym i nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać. Napisałem konwersję zwykłego działania infixowego na postfixowe, ale nie wiem jak je później umieścić w drzewie. Pomoże ktoś? ;)
@qweasdqweasd: Przepraszam za moje nierozgarnięcie, ale nie ogarniam za bardzo tego tematu... :( Mógłbym Cię prosić o rozjaśnienie tego (np. jak to przykładowo wygląda)?
@artikow: Tak, o to, dziękuję! :) A i jeszcze jedno pytanie - jeżeli wyrażenie mam zapisane jako String, to jak najłatwiej jest zrobić odczytanie tego od końca?
Przy czym zarówno infix, jak i postfix są zapisane jako String. Chodzi mi o odczytanie postfixa znak po znaku od końca, tak żeby zapisać go w tym drzewie.
#programowanie #java #pytanie
A i jeszcze jedno pytanie - jeżeli wyrażenie mam zapisane jako String, to jak najłatwiej jest zrobić odczytanie tego od końca?
infix: 2+3*4/5
postfix: 2 3 4 * 5 / +
Przy czym zarówno infix, jak i postfix są zapisane jako String. Chodzi mi o odczytanie postfixa znak po znaku od końca, tak żeby zapisać go w tym drzewie.
Tym razem używam StringBuffer-a. Metoda reverse() odwraca napis. A potem używam pętli for-each na tablicy znaków stworzonej ze String-a.