Wpis z mikrobloga

Wczoraj byłem na rozmowie o pracę, trwała może z minutę.
- Wykształcenie?
- Zawodowe i techniczne. Gastronomia.
- Czyli technikum skończyłeś? A jak z obsługą komputerów?
- Dobrze.
- No to fajnie, mam tu taką maszynę, którą będziesz sterować na komputerze, obrabiarka CNC. Trochę ci pokażą co i jak i będziesz pracować.
W poniedziałek do pracy i nie wiem za bardzo czego tu się spodziewać? Nigdy przy czymś takim nie robiłem ( ͡º ͜ʖ͡º)
#cnc #pracbaza #komputery
  • 35
@m_bielawski: Mieszkam w takiej meblarskiej Mekce, jest tutaj pewnie ze 100 takich zakładów. Są maszyny, których nie ma kto obsługiwać, bo większość pracowników jest grubo po czterdziestce i bez wykształcenia, a młodzi po zecie. W każdym razie, wszystkich wszędzie tutaj chyba przyjmują, poza biurami. Tam najczęściej trzeba mieć wyższe :p
@Migfirefox: no ja wiem, że obsługa obrabiarki CNC to nie jest wciśnięcie jednego przycisku. Dlatego się zastanawiałem na jakiej zasadzie gastronomów o tego zatrudniają...

Nie ubliżając gastronomom. To po prostu nie leży w ich zakresie kompetencji i w życiu bym nie oczekiwał od nich umiejętności obsługi takich urządzeń, a co dopiero programowania.
@m_bielawski: Kiedyś byłem na wycieczce w Polskiej Akademii Nauk. Mają tam bardzo fajną serwerownię. Spytałem się gościa co nas oprowadzał, co musiałbym skończyć aby pracować u nich jako admin itd. Wskazał faceta po drugiej stronie sali, co akurat grzebał przy serwerach. "On jest po biologii". Od tej pory nie patrzę na wykształcenie, tylko na to co dana osoba potrafi.

@Migfirefox: jasne, że papier to jedno, a umiejętności to drugie. Tylko tutaj chyba nikt nie sprawdził tych umiejętności :)
"Gastronom" to niekoniecznie człowiek, który skończył gastronomię. "Programista" - nie musi mieć papierka z kucbudy (pacz: ja).