Wpis z mikrobloga

Mireczki mam problem. Potrzebuję zebrać dźwięk w jednym pokoju i przekazać do komputera dwa pokoje dalej. Ma zbierać słowa, niekoniecznie super jakość, byle się dało zrozumieć co ludzie mówią. Odległość - jakieś 20m kabla, 15m w linii prostej.

Jak coś takiego zrealizować w miarę niedrogo?

#elektronika #majsterkowanie #dzwiek #pytanie
  • 7
@jacu92: Podsłuch budujesz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie wiem czy wiesz ale można kupić za grosze podsłuchy będące nadajnikami FM, tak że sygnał odbierasz potem normalnym radiem z kilkudziesięciu metrów. Co do takiej wersji co opisałeś, pewnie że się da. Nie sądzę żeby mikrofon na tak długim przedłużaczu działał dobrze, ale warto spróbować. Jak nie, to mikrofon z prostym bateryjnym wzmacniaczem i kabel dopiero za wzmacniaczem. A
@jacu92: mikrofon elektretowy ze wzmaciaczem. Jak masz smykałkę do elektroniki to złożysz to pewnie za kilkanaście złotych. Jak nie to kupisz od kilkudziesięciu. Mam dwa elektrety (jeden Sony, drugi Monacor) i zbierają fantastycznie. Jestem w stanie nagrać szelest gazety w drugim pokoju przy otwartych drzwiach :)
@JerryBoy: http://elecena.pl/product/4297151/modul-z-mikrofonem-elektretowym-i-wzmacniaczem-opa344-sparkfun taki by się nadał? Wystarczy podpiąć mu na wyjściu minijacka i da radę pociągnąć 20m kabla?

@majkel206: Mam dokładnie taką kamerę, jak opisujesz, ale nie udało mi się uzyskać z niej dźwięku. Raczej to nie uszkodzenie, bo sprawdzałem na 3 różnych kamerach, w tym dwie były tuż po wyjęciu z pudełka. Wiesz może jak z tego wyciągnąć dźwięk? Podłączyć się przez jakiś wzmacniacz?
To powinno działać, chociaż 20 metrów to sporo. Zawsze możesz kupić, sprawdzić na styk, bez lutowania i oddać jak nie zadziała. Być może pomiędzy potrzebny będzie jakiś dodatkowy wzmacniacz, ale za słabo znam się na fizyce żeby stwierdzić jednoznacznie tak lub nie :)
@jacu92: szukaj mikrofonów powierzchniowych. jak masz mikser to obejdzie się bez wzmacniaczy, bo powierzchniowe zwykle są pojemnościowymi z zasilaniem phantomowym. na 20m kabla XLR nie powinieneś mieć dużych zakłóceń.