Wpis z mikrobloga

Ale mnie dziś mój Dry Stout zrobił w konia...

Sprawdzałem tydzień temu (po 10 dniach) Blg, bo brak oznak fermentacji - 4Blg. Ok, zostawiłem.
Sprawdzam dziś (po 17 dniach) 4Blg - no dobra, to butelkujemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zabutelkowałem, zniosłem skrzynkę do kuchni (bo tam cieplej) i wiadro do mycia. Posprzątałem po butelkowaniu i idę myć wiadro - otwieram, a tam pod pokrywą resztki piwa bulgotają o_0 (nie robiłem cichej). Dodam, że piwo fermentowało wg. zaleceń 16-18 stopni (PAY7). W kuchni mam ok 21-22C. Czy to oznacza, że zrobiłem sobie granaty...? I czy jak to odfermentuje jeszcze te max 3Blg do będzie duże bum? Glukozy dałem 3g na butelkę dla gładkiego nagazowania, może to mnie uratuje...

#piwowarstwo
  • 10