Wpis z mikrobloga

Hej mirki i mirabelki. Chcę zrobić laptopa przeznaczonego tylko i wyłącznie do szkoły (tam gdzie idę są stare pentiumy, 1GB RAM i vista), a nie mam zbytnio kasy. Czy jest sens bawić się w coś takiego? Do niczego skomplikowanego nie będą wykorzystywane, tylko w drugiej klasie trochę cpp i tyle. Jeśli się opłaci, to jakiego odroida/rpi brać? Jaką obudowę brać i matrycę, najlepiej 11,6"? Czy specjalny konwerter będzie mi potrzebny? Klawiaturę i touchpad też raczej będę musiał dokupić, więc jakie wybrać?

• 15
@Gronekmaster: a nie lepiej kupić chromebooki, #!$%@?ć chromeos i zainstalować jakiś linux i jeb..

ewentualnie terminale z odroid + monitor czy nawet piZero, a moc obliczeniowa na lokalnym serwerze?

dzieciak loguje się na kompa który służy tylko za terminal do sensownej maszyny na której wykonywane są wszystkie obliczenia.

O ile się nie myle Citrix nawet oferuje coś takiego gotowe, a jak nie to ssh -Y.
@platmir: budżet jest jak najmniejszy, nie mam ściśle określonego, a przeznaczenie to głównie cpp, ale coś od biedy w gimpie, czy libre office też trzeba zrobić. Tylko żeby przeglądarka mozilli jakoś chodziła jeszcze, bo do cpp korzystam z vima
@Marcin648: używek nie lubię, a wydaje mi się ciekawym doświadczeniem złożyć coś takiego. Myślę, że w niespełna 500zł powinienem się zmieścić. A za tą cenę chyba nic nie kupię, żeby wytrzymało te 3 lata
@rzet: i3wm miało tam być, lubię je, ale chromebooki to i tak nie ta cena
@Gronekmaster: Myslisz ze linux na 1 GB ramu dobrze chodzi? Gowno prawda, nawet youtube bedzie zamulal. Uzywam linuxa od 5 lat i tam tez RAM jest potrzebny jesli oczekujesz jakiegokolwiek komfortu pracy.
Myslisz ze linux na 1 GB ramu dobrze chodzi? Gowno prawda, nawet youtube bedzie zamulal. Uzywam linuxa od 5 lat i tam tez RAM jest potrzebny jesli oczekujesz jakiegokolwiek komfortu pracy.

@hdh3he3: jak będzie sprzętowe wspieranie video, to czemu nie?
Oglądać youtube można przez apkę jak kodi.

Inna sprawa, że tab w firefox zabiera teraz prawie 200MB czyli tyle co sam system.