Wpis z mikrobloga

We wrześniu dostałem mandat którego nie przyjąłem (straż miejska).
Miesiąc temu dostałem wyrok nakazowy i dziś znowu 2. Chodzi o tą samą sprawe, tzn, patrze na wniosek o ukaranie i w obu wpisane to samo, data, czas itd. Nr spraw inne, skoro są 2 wnioski o ukaranie które różnią się tylko datą wystawienia wniosku, to co ja mam z tym zrobić ? Na 2 mam 50zł mniej do zapłaty, mogę zapłacić tylko ten i olać ten drugi czy lepiej to jakoś wyjaśnić ?

#prawo #mandat #strazmiejska
  • 11
@Redcreek: @Emill: było 2 albo nawet 3 to mam na 3 czekać xD
Mam za używanie wulgaryzmów na ulicy czy coś takiego... (troche wcięty byłem i sie o coś tam doczepili i pare razu #!$%@? rzuciłem...) wnioski o ukraranie są identyczne, ten sam świadek, to samo zdanie "obwiniony o to że...". Nawet ta sama osoba sporządzała wniosek o ukaranie (baran jakiś bez matury pewnie to się nie dziwie w sumie).
@Maldo: wnioski są identyczne bo sporządza się je wg pewnego schematu.. jeśli konkluzja jest taka sama (czyli właśnie to zdanie "obwiniony...") to jest to ten sam wniosek... i mam pewną teorię.... otóż:

ktoś (niekoniecznie strażnik, mógł to być stażysta pracownik biurowy) miał zabrać dwa wnioski do sądu i jeden złożyć w kancelarii, a na drugim otrzymać pieczątkę potwierdzającą złożenie wniosku i zabrać spowrotem do akt straży miejskiej (tak to się robi)...
@Emill: nie, raczej złożyli 1 po czym w papierach nie odnotowali że już go złożyli i za miesiąc poszli drugi raz, są różne daty sporządzenia wniosku oraz 2 odręczne podpisy strażnika-oskarżyciela. Kurde tylko znowu będe musiał się bujać z tymi papierami... Rozumiem że do sądu ?
@Maldo: aha, no chyba, że dany różne... i tak, do kancelarii sejmu bym poszedł... nikt nie może ciebie dwa razy ukarać za to samo wykroczenie, więc wyjaśnienie powinna być tylko formalnością, ale lepiej to załatwić teraz nie później, bo może się niepotrzebne szambo zrobić...
@Redcreek: informacyjnie, nie masz racji, wystarczy że masz wykształcenie średnie czyli po ukończeniu liceum/zawodówki/technikum. Do matury nie musisz podchodzić.