Wpis z mikrobloga

Wielokrotnie w komentarzach psiałem o patologiach jakie dzieją się w polskich klubach ale to co zrobił rybunał Arbitrażowy ds. sportu przy PKOl przechodzi ludzkie pojęcie. Na 1 dzień przed decydującymi starciami odwiesił ujemny punkt Lechii Gdańsk. Nie będę tutaj dyskutował czy decyzja jest zła czy dobra (moim zdaniem jest idiotyczna) natomiast można było ją podjąć w każdym momencie sezonu a podejmuje się teraz gdy liczyć się będzie nie tylko każdy punkt ale każda nawet bramka. Zastanawiam się tylko co się stanie gdy za miesiąc okaże się, że tak właściwie to Lechii należał się ten ujemny punkt a do pierwszej ósemki gdańszczanie awansują właśnie dzięki dzisiejszej decyzji. Ta liga to wciąż kabaret i miną lata zanim za sterami klubów i komisji zasiądą profesjonaliści.
#ekstraklasa #lechia #wislakrakow
  • 16
@wiktorek_pl: ale dlaczego uważasz za patologie? Bo z tego co wyczytałem co piszesz to ciagle rzucasz epitetami w kierunku komisji, a nie uzasadniasz nigdzie czemu. Takie krzyczenie dla hałasu. Nie znam (być może) całej sytuacji i chce wiedzieć czemu uważasz jak uważasz ;)

@redheart: Wydawało mi się, że nie trzeba tłumaczyć patologii takiej jak decyzja o dodaniu jednego punktu klubowi na kilkadziesiąt godzin przed decydującą walką o utrzymanie a więc grube miliony dla klubów. Decyzja jest tym bardziej idiotyczna, bo Trybunał Arbitrażowy ds. sportu przy PKOl nie stwierdził, że ten punkt się Lechii należy tylko, że Lechia uprawdopodobniła, i nie można "w żadnym razie przesądzić wyniku postępowania”. Czyli orzeczenie jest takie, że nie wolno
@wiktorek_pl: no ale skoro kara odjęcia punktu była niespolmierna do szkodliwości to co miała zrobić Lechia, nie zaskarżać tego? Mieli przyjąć postawę Chrystusa Ekstraklasy i sie nie wychylać żeby inni milionów nie potracili? Gdyby ta komisja PZPN była wydolna i nie podjęłaby złej decyzji, to by cyrku nie było.
@wiktorek_pl: co? Mi chodzi jedynie o to, że nie da się uszczęśliwić jednych i drugich. Komisja ds. Licencji Klubowych PZPN miała prawo ukarać Lechię ujemnym punktem? Jak widać nie. Lechia miała prawo się odwołać? Miała i to zrobiła. To, że ktoś potraci punkty potrzebne o walkę o górną 8. to tylko i wyłącznie wina PZPNowskiej komisji, bo przez ich niewydolne działania (sprawa była jeszcze w PZPNowskiej komisji odwoławczej) doprowadzili do tego
@redheart:

Komisja ds. Licencji Klubowych PZPN miała prawo ukarać Lechię ujemnym punktem? Jak widać nie.

Przecież nikt nie orzekł, że nie miała. czytałeś w ogóle werdykt?

To, że ktoś potraci punkty potrzebne o walkę o górną 8. to tylko i wyłącznie wina PZPNowskiej komisji, bo przez ich niewydolne działania (sprawa była jeszcze w PZPNowskiej komisji odwoławczej) doprowadzili do tego że Trybunał Arbitrażowy zmuszony był orzekać na ostatnią chwilę.

Nie PZPN tylko
@wiktorek_pl: ale możesz mi odpowiedzieć konkretnie o co ci chodzi, zamiast rozbijać moje odpowiedzi na części dziesiętne i analizować czy to PZPN czy Ekstraklasa był odpowiedzialny za karę dla Lechii? Bo to do niczego poza przepychanką słowną nie prowadzi. Może ja trochę pomogę i zadam ci jeszcze raz pytanie - czy według ciebie to jakaś totalna patologia i nieporozumienie, że Lechia uzyskała sprawiedliwość w Trybunale Arbitrażowym i uzyskała punkt, który został
@redheart: "Na 1 dzień przed decydującymi starciami odwiesił ujemny punkt Lechii Gdańsk. Nie będę tutaj dyskutował czy decyzja jest zła czy dobra (moim zdaniem jest idiotyczna) natomiast można było ją podjąć w każdym momencie sezonu a podejmuje się teraz gdy liczyć się będzie nie tylko każdy punkt ale każda nawet bramka."

Nie wiem o co ci chodzi od początku i zbijam każdy twój argument a twoje pytanie jest idiotyczne, bo o
@wiktorek_pl: "na dzień przed kolejką ligową odwiesza się punkt Lechii, nie będę dyskutował czy to dobre czy to złe, ale na początku rzucę coś o patologiach w polskim sporcie i napiszę jeszcze w nawiasie że ta decyzja jest idiotyczna. Tak na wszelki wypadek żeby ktoś wiedział jakie mam stanowisko i BROŃ BOŻE nie ważył się o nie zapytać. Z resztą na pewno nikt mnie nie spyta czemu tak uważam, bo napisałem
@redheart: Ja #!$%@?, wytłumaczę ci to jak krowie na granicy, bo widzę, że dosyć, iż ewidentnie nie ogarniasz to jeszcze nie czytałeś werdyktu trybunału a się wypowiadasz. Rozbije to na milion części żeby twój nie funkcjonujący dzisiaj mózg zrozumiał sytuacje.

1. Czy Lechia została słusznie ukarana?
Najprawdopodobniej tak. Z dokumentów przedstawionych przez komisję Pana Sachsa wynika, że jak najbardziej z czym nawet kibice Lechii nie dyskutują.

2. Czy klub miał prawo
@wiktorek_pl: ale wiesz że ja mówiłem o niesłusznym ukaraniu odjęciu jednego punktu? Także nie negowałem tego, że kara jest niesłuszna, tylko że jej wymiar jest niewspółmierny co do przewinienia i to pozostawiało wątpliwości.
Miło, że zdecydowałeś się to opisać trochę szerzej, szkoda że nie zrobiłeś tego jak cię o to poprosiłem na początku i traktowałeś mnie jakbym wypowiedział ci jakąś wojnę o to czyja racja jest lepsza.
Szkoda że zrobiłeś to