Wpis z mikrobloga

Utrzymanie VAT na poziomie 23% to złamanie obietnicy wyborczej. Obiecywali powrót do poprzedniej stawki.

@adi2131: mają na to 4 lata

Abonament płacili do tej pory bardzo nieliczni

@adi2131: 22,70zl/mc

a teraz zapłacą wszyscy wraz z rachunkiem za prąd - dla większości społeczeństwa oznacza to dodatkowe 180 zł wyciągnięte z ich kieszeni na reżimową TV.

@adi2131: 15zl/mc na jedno gospodarstwo domowe, i tych płacących dotychczas i tych kradnących
@wigilius:

15zl/mc dla wszystkich, i tych płacących dotychczas i tych kradnących

15 zł miesięcznie zapłacą nawet osoby, które nie mają telewizora. Czy to nie kradzież? Ta opłata powinna być zniesiona całkowicie. TV Trwam się potrafi utrzymać na rynku bez ściągania haraczu, TVN i Polsat też, a TVP nie potrafi?

mają ta no 4 lata

Według ustawy z dniem 1 stycznia 2017 r. obniżce ulegną stawki VAT z 23% na 22%. Jeśli
15 zł miesięcznie zapłacą nawet osoby, które nie mają telewizora. Czy to nie kradzież? Ta opłata powinna być zniesiona całkowicie. TV Trwam się potrafi utrzymać na rynku bez ściągania haraczu, TVN i Polsat też, a TVP nie potrafi?

@adi2131: nie oszukujmy się, XXI wiek a Ty mi imputujesz, że jak ktoś nie ma TV w domu to nie ma dostępu do mediów publicznych? no LOL wystarczy, że ma głupie radio w
@adi2131: "podwyższenie opłaty paliwowej." W pradawnych czasach najpierw się coś podnosiło, potem się za coś krytykowało. Nowy abonament RTV, jak masz obietnica wyborcza. Utrzymanie podwyższonego VAT. Pewnie zgrzeszę naiwnością, ale poczekam przynajmniej pół kadencji plus kilka miesięcy żeby mogli to zrealizować. Jakby co i tak postęp na tle PO, i ekipy przesiadającej się Nowoczesna. (zobaczymy)
@wigilius: Niech zrobią licytację i jak najwięcej zapłaci Kaczyński to niech kupuje. Nie widzę problemu. Wtedy będzie to prywatna stacja jak teraz TV Trwam, finansowana z reklam albo dobrowolnych datków, a nie z haraczu czy pieniędzy z budżetu państwa. Najlepiej niech zakodują sygnał i dostęp będą mieli tylko te osoby, które zapłaciły abonament. Najbardziej uczciwe rozwiązanie.

wystarczy, że ma głupie radio w samochodzie, internet w telefonie i już jest podstawa do
Ta ustawa to totalne robienie #!$%@? z logiki. Przecież część osób nie ogląda publicznej TV w ogóle. Jestem właścicielem kilku stron internetowych. Teraz też powinienem wysyłać ludziom wezwania do zapłaty za możliwość przeglądania moich stron www.

@adi2131: Z tym internetem to chodziło mi bardziej, że masz dostęp do legalnych streamów tvp, w samochodzie masz radio - masz dostęp do polskiego radia, w każdym tel kom też masz radio itd a opłata
@edo48: jesteś niedoinformowany. Oto podatki jakie planuje wprowadzić PiS (info od rządowych ministerstw)
Podatek bankowy
Podatek obrotowy od handlu
Podatek Religi
Opłata audiowizualna
Wyższa akcyza na alkohol
Podniesienie opłaty paliwowej

Oto jakie podatki PiS planuje zlikwidować:
-

@wigilius

opłata nie jest za czy oglądasz TVP czy nie tylko za sam fakt dostępu do tych mediów.

Właśnie to jest najbardziej nieuczciwe i zwyczajnie złodziejskie rozwiązanie.
- Płać haracz!
- Ale ja nie
@adi2131: - podatek bankowy (obietnica) czgeo się czepiasz :) JA się cieszę. Szkoda, ze PO sprzedało akcje PKO bo by mogli kontrolować działani abanku
- podatek obrotu od handlu (obietnica, i dobrze, ja się cieszę) jeszcze nei wprowadzili
- opłąta audiowizualna (jeszcze ni ewproadzili, obietnica, nie oszukali jak PO. Rozumeisz co to znaczy oszukać) (tu się nei cieszę)
- wyższa akcyza na alkohol. I tu mnie masz. NAprawdę mnie masz. Mogę
@edo48:
- podatek bankowy - ja się smucę. Moje "konto za 0" stało się obecnie kontem za 10 zł miesięcznie.
- podatek obrotu od handlu - ja się smucę. Ceny w sklepach pójdą w górę, ponieważ sklepy przerzucą to na klienta. Zawsze klient zapłaci.
- opłata audiowizualna - to jest dramat....
- wyższa akcyza na alkohol - to na pewno dla naszego dobra. Dramat....
- podniesienie opłaty paliwowej - wystarczy, że
@adi2131: ale powtarzam jeszcze raz propozycje to nie podniesienie, wyższa akcyza na alkohol, nie wiem o co chodzi? mogę prosić o link, U mnie opłaty za bank bez zmian. Podatek obrotu od handlu. Będzie dobrze. Wierz w liberalizm i w fakt, że Polska to jeden z nielicznych krajów gdzie supermarkety zarabiają i to dość sporo.
@edo48:

Jedna z rządowych agencji chce podniesienia akcyzy na lżejsze alkohole. Polska Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych wysłała list do Ministerstwa Finansów z pomysłem zrównania stawek akcyzy na napoje alkoholowe. Oznaczać to będzie podwyżkę cen najpopularniejszego w Polsce trunku - piwa.
@adi2131: No i brdzo dobrze. PRzez to, że 40% unikało płącenia ( ścigały ich urzędy skarbowe często każąc płącić za 5 lat wstecz) to ci co płącili musieli płacić dużo. Z punktu widzenia ludzi uczciwych jest to dobre posunięcie - 50% ludzi bo tyle płaci.. Z punktu widzennia cwaniaków cebulaków jest to w plecy. Kij im w oko.