Wpis z mikrobloga

Jestem zielony w objective-c ale zostałem zmuszony do napisania prostego liba, który zwróci mi zdjęcia i filmy z mojej biblioteki na telefonie. Napotkałem na pewien problem podczas generowania ścieżki do pliku. Dla zdjęć wszystko jest ok, ale dla plików video nie do końca. Robie to w prymitywny sposób

NSString *filename = [asset.localIdentifier substringWithRange:NSMakeRange(0, 36)];
NSString *url = [NSString stringWithFormat:@"assets-library://asset/asset.MOV?id=%@&ext=MOV", filename];

Chodzi o to, że generuje mi ścieżkę do pliku, ale po odczytaniu pliku na podstawie tej ścieżki okazuje sie, że to jest obrazek (1 klatka filmu).

Na stackoverflow widzialem, że ludzie generowali ścieżkę w podobny sposób, z tym, że ja dostaje ścieżkę w następującej postaci:

assets-library://asset/asset.MOV?id=C39720AB-A8D7-4B3A-897D-070A77E57B9A&ext=MOV

zamiast takiej

assets-library://asset/asset.MOV?id=1000000394&ext=MOV

Jest ktoś mi w stanie pomóc?

#programowanie #objectivec #ios #swift
  • 39
@wczoraj: mam teraz kolejny dziwny problem, ale ze zdjęciami. Mam już listę zdjęć, próbuje wysłać je na serwer, ale dochodzi tylko ostatnie zdjęcie z rolki. Czy to może być przez to, że starsze zdjęcia są zsynchronizowane z iCloudem i telefon nie ma do nich dostępu? Jeśli tak, to czy mogę jakoś uzyskać dostęp?
@siwymilek: musialbym pobrac jakis przykladowy projekt z ALAssets i PHImage żeby potestować, nie widze na pierwszy rzut oka błędówale z tym dostępem to by było dziwne dodaj kilka zdjec i zobacz czy tylko masz dostep do jednego jak mozesz
@wczoraj: właśnie chodzi o to, że przekazuje ścieżkę do zdjęcia do funkcji upload... i tam robie takie coś

[[PHImageManager defaultManager]
requestImageForAsset:asset
targetSize:CGSizeMake(80, 80)
contentMode:PHImageContentModeAspectFit
options:requestOptionForPhotos
resultHandler:^(UIImage *result, NSDictionary *info) {
if(asset) {

}
tempData = UIImagePNGRepresentation(result);
isFinished = YES;
}];

result zwraca obiekt,