#arduino Mam klona adruino UNO i próbuje go zasilić przez VIn, ładowarką telefoniczną, która ma 5v. Problem jest taki, że na pinach ustawionych na high jest około 3,5V co jest dla mnie za mało. Przy zasilaniu z komputera nie ma tego problemu (chociaż, to też jest 5v?). Jak rozumiem zasilanie z komputera omija stabilizator? Jest możliwe podłączyć tak samo ładowarke?
@conel: Właśnie trochę się waham, bo znalazłem taką informację: "Pod żadnym pozorem nie wolno podłączać napięć zewnętrznych do pinów 3.3V i 5V! Te piny są wyjściami do zasilania innych urządzeń sterowanych przez Arduino" na stronie http://www.cmr.losto.net/l3.php
@gizmo930: Podłączając napięcie na ten pin pomijasz stabilizator i inne zabezpieczenia, więc jest to odradzane (podobną informację znajdziesz na oficjalnej stronie Arduino - poniżej). Bzdurą jest jednak, że nie wolno tam podawać napięcia. Wielokrotnie zasilałem różne wersje Arduino przez ten pin i nigdy nic złego się nie zdarzyło i nie ma prawa, jeżeli zadbasz o poprawne napięcie na tym pinie.
5V.This pin outputs a regulated 5V from the regulator on
@gizmo930: Zależy z czego Arduino było zasilane. Jak ze stabilizatora 7805, to standardowo po 10uF na wejściu i wyjściu. Kondensatory nigdy nie zaszkodzą, a już w szczególności kiedy stosujesz jakieś przetwornice. Jak z zasilacza laboratoryjnego, to nie.
Mega udany debiut, nie mogłem zrobić nic lepiej, nie mogłem być tego dnia wyżej, sprawiedliwie oceniony. Życiowa forma, waga 6kg większa niż 1,5 roku temu, czyli 4kg czystej masy mięśniowej dobudowane rocznie uśredniając.
Jeżeli masz stabilizowane 5V, to podłącz je pod pin... 5V.
Wielokrotnie zasilałem różne wersje Arduino przez ten pin i nigdy nic złego się nie zdarzyło i nie ma prawa, jeżeli zadbasz o poprawne napięcie na tym pinie.
Jak z zasilacza laboratoryjnego, to nie.
źródło: comment_ZnjU3dyBGtcdmqJ8jUpw0Zsvs3iZNEEl.jpg
Pobierz