@kolakkk: z końcówką L, jest trochę lepsza w składzie niż 316 pod względem właściwości anty korozyjnych. Mój umysł zignorował ostatnie słowo z Twojej wiadomości "najtwardsza", wybacz za zamieszanie.
@maanius666: Czyli rozumiem, że na noże to ty tylko lubisz popatrzeć, a jak chodzi o jakieś parametry techniczne to wiesz tyle co pierwszy lepszy gówniak?
Żargon, w którym twardość nazywa się częstotliwością, to jakieś kompletne nieporozumienie. Przecież "gównolina", czy "wyjebolit" nic innego konkretnego nie oznaczają, więc porównanie trochę z d--y.
Ale jest sporo stali gdzie uzyskuje sie twardosci w okoli 63-64 Hrc juz po odpuszczeniu
Generalnie im większa wytrzymałość tym twardsza. Niektóre stale nierdzewne można hartować.
Tu są fajnie pokazane stany hartowania...
@jast: "kilogram" też piszesz wielką literą?
Żargon, w którym twardość nazywa się częstotliwością, to jakieś kompletne nieporozumienie. Przecież "gównolina", czy "wyjebolit" nic innego konkretnego nie oznaczają, więc porównanie trochę z d--y.