Nie ma sensu szczegółowo komentować tego, co wydarzyło się w ostatniej "aferze uberowej" (patologia i tyle, strzał w kolano dla taksiarzy, których ponadto pogrążają wpisy z wiadomego fanpage'a prowadzonego chyba przez jakiś wąsatego Janusza-złotówę ). Z drugiej jednak strony zacząłem się zastanawiać nad legalnością działania przedsiębiorstwa Uber. Tematykę znałem pobieżnie i zainteresowałem się tym tematem dopiero w związku z aferą, ale z tego co zdołałem przeczytać to legalność działania Ubera była podawana w wątpliwość nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach Europy Zachodniej. Opieram się w tym momencie tylko na informacjach z Wikipedii (tak, wiem) - https://pl.wikipedia.org/wiki/Uber_(przedsiębiorstwo)#Krytyka i dlatego jak ktoś jest bardziej zorientowany w temacie to mógłby nieco wyjaśnić jak to wygląda w Polsce i właśnie w innych krajach? Kierowcy zrzeszeni pod marką Uber muszą prowadzić działalność gospodarczą? A może to nie jest wyimaginowany problem tylko polskich Januszy-taksiarzy (pomijam tutaj niektóre ich "argumenty" - tomografia itp. #pdk), bo podobne skargi i protesty pojawiały się w innych krajach?
Osobiście podoba mi się idea działalności Ubera i widzę, że wiele osób jest zadowolonych z usług, które oferują uberowcy, a nie taksówkarze (nie chcę też nazbyt generalizować, bo zdarza się jeździć taxi i nie miałem jakichś nieprzyjemności).
@Merytoryczny2: Aby legalnie wozić ludzi zarobkowo musisz posiadać licencję, jedną z trzech rodzajów,
1) najtańsza i najodpowiedniejsza to licencja TAXI, oplata pobierana wg wskazan taksometru, lub cena umowna 2) licencja na przewoz osob okazjonalny, oplata pobierana z góry, gotowka w siedzibie firmy, bezgotowkowo w pojezdzie, stosowana głownie w autokarach turystycznych 3) licencja na przewoz liniowy, oplata pobierana w formie biletow, ustalona trasa, przystanki, etc.
Wrzucalem dzisiaj filmik rozebranej kobiety ktora dumnie terrorysci z Palestyny wiezli na tyle ich auta z polamanymi rekoma i nogami, okazalo sie ze to obywatelka Niemiec ktora byla akurat w Izraelu na urlopie i spotkal ja niespodziewanie Islamski swiat. #izrael #palestyna #wojna #terroryzm
Osobiście podoba mi się idea działalności Ubera i widzę, że wiele osób jest zadowolonych z usług, które oferują uberowcy, a nie taksówkarze (nie chcę też nazbyt generalizować, bo zdarza się jeździć taxi i nie miałem jakichś nieprzyjemności).
#uber #taxi #aferauberowa
1) najtańsza i najodpowiedniejsza to licencja TAXI, oplata pobierana wg wskazan taksometru, lub cena umowna
2) licencja na przewoz osob okazjonalny, oplata pobierana z góry, gotowka w siedzibie firmy, bezgotowkowo w pojezdzie, stosowana głownie w autokarach turystycznych
3) licencja na przewoz liniowy, oplata pobierana w formie biletow, ustalona trasa, przystanki, etc.
Licencje sa wydawane z automatu, nie ma