Onion routing is implemented by encryption in the application layer of a communication protocol stack, nested like the layers of an onion. Tor encrypts the data, including the destination IP address, multiple times and sends it through a virtual circuit comprising successive, randomly selected Tor relays.
@wytrzzeszcz: Jeszcze nie wiesz kogo wołać? ( ͡°͜ʖ͡°) Tor to cała sieć więc takie gadanie jest nieco bez sensu. Na warstwie sieciowej mamy topologie sieci, na warstwie transportowej udostępnienie link-layer tunnel (podobnie jak l2tp). Natomiast jakbym miał wybrać jedno, to bym powiedział, że warstwa aplikacji. Tam mamy szyfrowanie i inne takie. Ale głownie chodzi o wysokopoziomowe tworzenie szyfrowanych tunelów TCP dla innych aplikacji.
@wytrzzeszcz: pomyślałem trochę i jednak skłaniałbym się ku warstwie transportowej dlatego, że jednak głównym zadaniem tora jest tworzenie wspomnianych tuneli. Ale jak już mówiłem, tor to nie jest pojedyncza aplikacja i trochę bezsensu jest klasyfikowanie jej jako coś co siedzi na konkretnej warstwie.
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
https://en.wikipedia.org/wiki/Tor_(anonymity_network)
Czyli warstwa aplikacji. Na warstwie sieci chyba korzysta IP, więc nie może na tej warstwie funkcjonować, nie? Nie znam dobrze tora, ale
Tor to cała sieć więc takie gadanie jest nieco bez sensu. Na warstwie sieciowej mamy topologie sieci, na warstwie transportowej udostępnienie link-layer tunnel (podobnie jak l2tp). Natomiast jakbym miał wybrać jedno, to bym powiedział, że warstwa aplikacji. Tam mamy szyfrowanie i inne takie. Ale głownie chodzi o wysokopoziomowe tworzenie szyfrowanych tunelów TCP dla innych aplikacji.