@RedBulik: Wersje LTS to wersje z wydłużonym wsparciem, są to także stabilniejsze wersje. 15.10 różni się tym, że ma trochę nowsze oprogramowanie które może być też mniej stabilne.
@RedBulik: Nie jestem pewien, ale chyba głównie nowsze Unity (to do menadżera ekranu, nie silnik graficzny) i pozostały soft też w nowszych wersjach. Znaczy nie to że w 14.04.04 dostaniesz coś starego bo poprawki i updaty są prawie codziennie, ale takie bardziej "wygrzane" wersje. W sumie nawet nie korzystałem z 15.10. Odkąd wyszło 14.04 lts korzystam tylko z tej gałęzi. Aż wypuszczą nowego LTS-a ;)
@RedBulik: I pamiętaj jeszcze że nie musisz instalować od razu systemu żeby go wypróbować, sprawdź wersje LiveCD danej dystrybucji ewentualnie zainstaluj sobie jako maszynę wirtualną.
Byle nie czyste Ubuntu z unity. k-----a Cię jasna strzeli. ja się przesiadłem rok temu na minta z cinnamonem i jestem zadowolony. wygląd prawie jak Windows a pod spodem Ubuntu LTS. miewa problemy z radeonami co prawda ale na geforce śmiga aż miło ;-) choć może to wina starej karty w pracy ;-)
@RedBulik: zawsze najlepiej instalować Linuksa z wyborem ręcznym. Na wolnej przestrzeni obok Windowsa stwórz sobie 3 partycje "/", "/home" i swap (jeśli będziesz hibernował system).
@Berbelucha: Też mi się Unity nie podobało. Lecz po tych paru latach wróciłem do zwykłego Ubu, obecnie 16.04 i Unity działa naprawdę ok i jest wygodne, przynajmniej dla mnie.
@shocco: ale "na pierwszy raz z linkuksem" jak OP pytał to wg mnie unity się zupełnie nie nadaje. Zaczynałem przygodę z linuxem od ubuntu, jeszcze starego bez tego syfu. Jak ktoś miał styczność tylko z okienkami to Ubunciak z unity go skutecznie odstraszy bo jest "nieintuicyjny" dla ludzi przyzwyczajonych do pewnych schematów.
@shocco: jak dla mnie to nic by nie powiedział :) mógłby się jedynie dziwić że pasek jest na górze a później zmienił by w bardzo prosty sposób motyw i miałby Windo-Linuxa. Unity jest bardzo ciężki do ogarnięcia na start głównie ze względu na brak prostego dostępu do listy programów i opcji. Wszystkiego trzeba szukać, a żeby szukać to trzeba wiedzieć czego. Jak jesteś nowy to szukanie czegokolwiek jest mordęgą.
#linux #ubuntu #komputery #pytanie
Z