Wpis z mikrobloga

• 1312
ale ładne słoneczko dzisiaj, szkoda że za kilka miliardów lat tak urośnie, że wchłoni ziemie i c--j tutaj zostanie :)
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yoreciv: Tak. Wikipedia jest tworzona przez użytkowników pani ,,XDDD''. A nie każdy z nich zna dokładną definicje obu tych słów i je w ten sposób odróżnia. W zasadzie pewnie niewielu bo z danej dziedziny piszą ludzie którzy znają się na tej konkretnej dziedzinie, co nie znaczy, ze automatycznie znają sie tez na innych i na takiej poprawności językowej.
  • Odpowiedz
@Caoi: Mógłbyś w takim wypadku przytoczyć jakieś wartościowe źródło przedstawiające ową teorię?
Bo pierwszy raz spotykam się z kimś, kto zaprzecza syntezie jądrowej we wnętrzu gwiazd

Póki co nie ma pewności nawet co do tego czy aby na pewno gwiazdy są zbudowane z chemicznych ognistych czegoś tam...

które przecież potwierdziliśmy empirycznie, odbierając jego bezpośrednie produkty i bardzo wyraźnie obserwując. Nie ma tu żadnych niejasności, słońce mamy na tyle blisko, że
  • Odpowiedz
@Elaviart: @Caoi: Tym bardziej, że już nie raz obserwowaliśmy (jako ludzkość) rozpady gwiazd, a także poszczególne stadia towarzyszące ich umieraniu. Co więcej i co mnie w sumie zdziwiło, największa do tej pory zaobserwowana galaktyka jest już najwyraźniej tak stara, że mimo ogromu materiału w niej zawartego nie tworzą się już tam nowe gwiazdy.

Jeszcze a propos teorii, to do mnie przemawia jednak o wiele lepiej udokumentowana teoria strun.
  • Odpowiedz
@mersi: czasem biorą mnie feelsy, gdy czytam, że za kilka tysięcy lat jakiś meteor uderzy w Ziemię, po czym zdaje sobie sprawę, że dawno mnie tu nie będzie i czuje wtedy dziwne uczucie
  • Odpowiedz
Póki co nie ma pewności nawet co do tego czy aby na pewno gwiazdy są zbudowane z chemicznych ognistych czegoś tam...

@Caoi: No widzę że mamy tu prawdziwy autorytet w dziedzinie astrofizyki. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mersi: martwisz się scenariuszem na miliardy lat, podczas gdy w każdej chwili jakaś większa erupcja na Słońcu może wysłać do nas falę, która w najłagodniejszym scenariuszu położy nasze sieci energetyczne cofając nas przynajmniej na kilka miesięcy do czasów kamienia łupanego. Najbliższe apogeum aktywności przewiduje się około 2023 roku
  • Odpowiedz