@jucio: z windowsem jest mniejszy problem, bo zawsze jest tylko jedna dostępna aktualna edycja. Tak, osobie zaczynającej pracę przy kompie z Windowsem polecam Windowsa 10.
@napcok: heh zainstalowałem CentOSa pobranego z ofeicjalnej strony. Trochę jestem zaskoczony, bo pobrało sie ISO DVD (ponad 4GB). Już nie chodzi nawet o to, że nie ma (na starcie) środowiska graficznego (to mi akurat nie przeszkadza), ale nigdzie nie widzę nawet możliwości uruchomienia MC. WTF?
@napcok: nie wiem, wyskakuje mi komunikat sugerujący, że nie ma czego zainstalować i podpowiada żeby skorzystać z polecenia man yum (poczułem się troche jak na elektroda.pl XD ) zainstalowałem obok minta i wszystko śmiga od strzała. Do CentOS wrócę najwyżej później
@jack-lumberjack: desktop linuksowy a administrcja serwerami to dwie różne rzeczy. Desktopa można z powodzeniem używać nie mając bladego pojęcia o systemie. Administrowanie to zupełnie inna bajka.
Komentarz usunięty przez moderatora
@jucio: takim, jaki jest aktualnie używany przez WORD, w którym bedzie zdawać egzamin (✌ ゚ ∀ ゚)☞
Komentarz usunięty przez autora
pytalem o distro bo wiem ze na potrzeby domowe i multimedialne to raczej polecane sa Ubuntu i pochodne
! Kazda
Komentarz usunięty przez autora
Ten instalator umożliwia wybranie dokładnie tego co chcesz zainstalować. Widocznie nie wybrałeś środowiska graficznego.
zainstalowałem obok minta i wszystko śmiga od strzała. Do CentOS wrócę najwyżej później