Wpis z mikrobloga

w sumie tak mnie mirki ciekawi - czy ktoś wie jakie partie kodu w #symfony i #doctrine działają najwolniej, mają największy wpływ na wydajnośc (robił jakieś testy, bawił się xdebugiem itp narzędziami) i ma jakieś materiały dotyczące tego ? chodzi mi o sam kod frameworka, bo w sumie w wolnym czasie bym mógł przepisać to na zephir(który potem jest kompilowany na c i działa to jako rozszerzenie do php) i bym sam miał wydajniejsze aplikacje w symfony i doctrine

ktoś byłby chętny na taki projekt gdzie przepisujemy najwolniejsze partie #symfony i #doctrine na zephir ? tutaj macie o nim więcej - http://zephir-lang.com
#php #webdev
  • 9
@Jurigag: Po pierwsze to upewnij czy jest sens na takie przepisywania i szukania hacków celem większej wydajności.

Doctrine ORM jest frameworkiem o sprecyzowanym celu – ma umożliwiać łatwą persystencję obiektów do bazki. Przy czym ma takie plusy, jak praca na „POPO” => encje są „czyste”, bez przywiązania do FW.

Napiszesz swoje narzędzie, żeby oferowało możliwość pisania wysokiej jakości kodu i przy tym było wygodne, funkcjonalne, bezpieczne i wydajne?

Wątpię. Inaczej już
@MacDada: ale ja nie będę pisał alternatywy dla doctrine mireczku - chcę tylko przepisać te klasy które wolno działają na zephir, który jest kompilowany do c, dzięki czemu bedą one działały po prostu szybciej, nadal będzie to doctrine i będzie on wymagany, po prostu doctrine zamiast korzystać z kodu php będzie korzystał z kodu który działa jako rozszerzenie do php w c :P jasne że alternatywa jest - ORM z phalcona